От пресцентъра на областната управа предоставиха подробности от днешната среща на областния управител с кмета на Ботевград, кметовете на селата и кметските наместници. В съобщението до медиите се казва:


Проблемите на Ботевград и останалите селища от общината, възможностите за общи действия по отношение на подобряване живота в населените места обсъдиха на среща днес областният управител на Софийска област Иван Иванов и кметът на Ботевград Иван Гавалюгов. 


Основният проблем на общината е състоянието на ВиК инфраструктурата, стана ясно по време на разговора. Иван Гавалюгов подчерта, че за една голяма част общината е готова с проекти. Необходимо е обаче те да бъдат разгледани от институциите, одобрени и да получат финансиране. „Имаме проект и за възстановяване на старите сондажи, тъй като районът е богат на подпочвени води, които не са дълбоки. Бихме могли да използваме тази алтернатива за водоснабдяване“, добави кметът на Ботевград. 


Той постави и въпроса за пътя през Арабаконашкия проход, който е в изключително тежко състояние. „Води се общински, но по никакъв начин не изпълнява тези функции – най-близкото населено място – село Врачеш, е на 10 км от този път. Двете общини – Ботевград и Горна Малина, чиято собственост е, нямат никаква финансова възможност да се заемат с подобна тежка реконструкция, посочи Иван Гавалюгов. 


Областният управител Иван Иванов обсъди проблемите и на малките населени места в община Ботевград на последвала среща с кметовете и кметските наместници. 


Жители на Новачене се оплакаха, че заради изграждането ва високоскоростния път край селото, нямат никакъв достъп до обработваемите земи. Толкова декари плодородна земя да запустее ли, реагираха от Новачене. 


Нуждата от шумоизолираща стена покрай вилната зона Зелин поставиха кметове на срещата. Автомагистрала „Хемус“ минава оттам, шумът е далеч над нормата – поне 70 децибела, посочиха те. 


Областният управител се ангажира да проучи поставените от кметовете въпроси, като подчерта, че ще постави ясно проблемите пред държавните институции. Предстои нова работна среща по начертаните приоритети между него и кмета на Ботевград.