Николай Мартинов бе признат единодушно от своето племе Пачека за най-добрият играч в Survivor.

След загубата в играта за имунитет и отказа на Живко от оцеляването Пачека се мобилизираха до краен предел, за да спечелят поредното изпитание за имунитет. Двете племена избраха по шест души, които бяха вързани около подвижна конструкция.

Целта пред тях беше да изминат специално лабиринтово поле с пет препятствия за възможно най-кратко време. И този път Николай Мартинов изработи брилянтна стратегия, която помогна на племето му да премине през трасето буквално за около 3 минути и да стигне първо до финала.

Така Пачека не оставиха никакъв шанс на зелените и отнесоха в лагера си кафе, лакомства, кафеварка, чай и полагащите се на жените вещи – бански. След загубата в лагера на Мого Мого назряха скандали. Силвия Димитрова хвърли вината върху останалите членове на племето и заяви, че Николай е наистина страхотен стратег.

За сметка на това в тяхното племе няма човек, който да прави стратегии, но за сметка на това всички участват в коалиции и интриги. За първи път Пачека бяха на едно мнение. Оранжевите признаха, че за пореден път Николай ги води към победата.

Веднага след играта членовете на Пачека получиха още един повод за празненство. Здравко и Гавазов бяха избрани от племената си за поредния дуел. Двамата се изправиха един срещу друг в логическа игра. В специално поле бяха разположени 100 кокоса, като всеки от тях имаше право да взима от един до три от тях. Печели този, който вземе последния, останал в полето кокос.

Тактиката на Гавазов изглеждаше абсолютно сигурна, но в крайна сметка боксьорът не успя да преброи ходовете си и взе два кокоса наведнъж, което на практика направи Здравко победител.

Въпреки че Вальо много рано вдигна победоносно ръце, накрая все пак той наведе глава, след като разбра каква тактическа грешка е допуснал. Само за един ден освен с храна Пачека се сдобиха и с още една газова лампа и трион, за да могат да подобрят условията в лагера си.

Освен всичко Здравко получи правото и да вземе кокосите в лагера си. Въпреки победите членовете на Пачека отново не успаха да намерят правилния подход един към друг. В лагера избухнаха поредните подозрения и скандали с Николай Мартинов. Янита и Евгения споделиха, че бащата на близначките е скрил фъстъци и тайно от останалите ги хапва на скалите край лагера.

В крайна сметка Ники заяви, че всъщност е ял от собствената си дажба. Единствените доводи на двете момичета се базираха на изострените им сетива в следствие на глада и те споделиха, че са подушили мириса на фъстъци.

Въпреки нападките Николай не престана да се грижи за племето – след като сутринта се залови да прави керемиди от бамбук, вечерта той започна да майстори спалня, в която според думите му ще могат да спят само избрани членове на племето.