Община Ботевград е получила инструкции да провери какво е състоянието на бомбоубежищата на нейната територия. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов в отговор на въпрос на наш репортер. По негови думи това е провокирано от събитията, които се разразяват на няколкостотин километра от България.   


"Една не малка част от тях вече са с променено предназначение. Държавата ни върна преди няколко години едно голямо помещение, служещо за бомбоубежище, което се стопанисва от Община Ботевград. То се намира в ОУ „Васил Левски“. Така че за него мога да коментирам. Има човек, поддържащ го във вид, в който може да се използва по необходимост. Но самият факт, че една важна национална инфраструктура е връщана на общини с указания да се поддържа по някакъв начин, говори достатъчно ясно, че необходимостта от тези бомбоубежища, изградени по времето на така наречената „студена война“ и противопоставянето на двата строя, когато се е очаквало и е имало доста по-голяма готовност за ползване на такива съоръжения, е силно намаляла в съвременните условия. Оказва се обаче, че може да се наложи, не дай боже, да се прибегне към ползването на такава инфраструктура“, коментира кметът Гавалюгов.  


Градоначалникът обясни, че много от наличните помещения за бомбоубежища не са документирани, тъй като са били секретни обекти – част от националната отбранителна инфраструктура. Гражданска защита и съответните дирекции към Министерството на отбраната са имали ангажименти да ги стопанисват и поддържат. Към настоящия момент Общината е предприела необходимите действия да ги опише като налични, като състояние, като пригодност да се използват по предназначение.


„Основателни са всички действия, поне да проверим каква е готовността при необходимост такива помещения да бъдат използвани“, посочи Иван Гавалюгов. На този етап той не се ангажира да съобщи какъв е точният брой на бомбоубежищата на територията на общината. „Със сигурност повече от 30 години тези съоръжения не са поддържани“, добави той. 


Цялото изказване на кмета по темата – може да чуете във видеото към текста! 


Електронен регистър на бомбоубежищата в България ще заработи от следващата седмица. Това каза в Благоевград директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) гл. комисар Николай Николов, цитиран от БГНЕС.


"На практика всички сгради, строени след 1950 г., са пригодени и като скривалища", посочи той.


Гл. комисар Николов добави, че оборудването в убежищата е старо, но конструктивните изисквания са спазени. По думите му не вижда кой и защо ще ни напада.