Рилски спортист е носител на Купата и през този сезон. Баскетболистите на Людмил Хаджисотиров станаха един от малкото отбори, защитили трофея си в турнира, след като във финала днес се наложиха над Левски с 92:86. Мачът бе изключително интересен, премина през много обрати, като до последните секунди победителят не бе ясен.


В тази среща столичният тим бе без Николай Михайлов, който има контузия в глезена. В Ботевград, за да подкрепи отбора си, бе дошла голяма агитка от Самоков, като Левски също се радваше на подкрепа от свои привърженици.


Купата е четвърта поредна във витрината на Рилски спортист, който спечели първата си такава именно в Ботевград през 2016 година. Това пък бе втори пореден загубен финал за Левски, който и миналата година отстъпи на този съперник, но в Панагюрище.


Двубоят започна много оспорвано и с надстрелване от страна и на двата тима. Те си разменяха тройка след тройка, като през повечето време Левски имаше предимство от 3-4 точки и след десет минути игра бе напред с 30:28.


Баскетболистите на Людмил Хаджисотиров направиха обрат в началото на втория период, но не успяха да задържат дълго аванса си. Отборът от София отвърна със серия от 10:2 и си върна водачеството при 43:38. Рилски спортист успя да изравни, но след силни финални минути на полувремето, на почивката баскетболистите на Константин Папазов водеха с най-голямата разлика до момента – 53:45 след общо 11 вкарани далечни стрелби.


Интересното е, че само за две части игра трима играчи на Левски вече имаха двуцифрен точков актив – Паркър, Чернокожев и Литъл. За съперника девет от състезателите се бяха разписали, най-резултатен от които бе Браун с 11 точки.


След паузата обаче стрелбата на „сините“ започна да изневерява и те започнаха да бъркат по-често. Рилски спортист започна много силно второто полувреме и не само че заличи пасива си, а четири минути след началото му стигна и до пълен обрат при 59:57 след два поредни коша на Алекс Симеонов. В следващите минути тимът му поддържаше аванс от няколко точки, но преди последната част Левски отново излезе напред при 69:67 след точна стрелба на Марио Литъл.


Заключителният период тръгна сравнително равностойно, но на два пъти символичните гости успяваха да поведат с 6 точки. Людмил Хаджисотиров взе прекъсване, след което отборът му вкара 8 поред и две минути преди края отново обърна за 84:82. Цветомир Чернокожев върна един кош, но Брандън Браун и Павлин Иванов върнаха преднината на отбора си – 88:84. Последва пропуск за Джош Паркър след прекъсване, но и съперникът направи грешка, след което Марио Литъл отбеляза два фаула. В следващата атака Браун отбеляза изключително важен кош за тима си и 19 секунди преди края Рилски спортист бе напред с 90:86, като столичани взеха и последния си таймаут. Направилият много силен мач Литъл обаче този път не бе точен и на практика това донесе успеха на отбора от Самоков.


Брандън Браун бе най-резултатен за победителите с 28 точки, 21 има Павлин Иванов.


Над всички за Левски бе Марио Литъл с 30.


Сн.: БК Рилски спортист