Дисциплинарната комисия към Българската федерация по баскетбол (БФБ) разгледа доклада и рапорт за инциденти на комисаря на мача Любомир Амиорков и доклада на старши съдията Венцислав Великов на полуфинала между Балкан и Левски от турнира за efbet Купа на България. След което ги актуализира.


Заседанието се проведе по реда на чл.12 от Наредба за провеждане на турнира за Купа "България" за мъже и жени на БФБ.



  1. Налага на помощник-треньора на БК „Левски“ – Димитър Ангелов, глоба в размер на 100 (сто) лева, на основание чл.35, т.1 от ДАП на НБЛ, за получено техническо нарушение в среща № 6, полуфинал за Купа на България между отборите на БК „Балкан“ и БК „Левски“, проведена на 26.03.2022 г.


На основание чл. 29 от ДАП на НБЛ, решението по т.1 не подлежи на обжалване.


Мотиви: Съгласно доклада на дежурния представител, на помощник-треньора на БК "Левски" – Димитър Ангелов, е отсъдено техническо нарушение. Нарушението е първо за длъжностното лице, което предопределя размера му.


                                                                                   



  1. Налага на Джош Паркър, състезател с № 1 от отбора на БК „Левски“, глоба в размер на 100 (сто) лева на основание чл.34, т.1 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушение, отсъдено в среща № 6, полуфинал за Купа на България между отборите на БК „Балкан“ и БК „Левски“, проведена на 26.03.2022 г.


 


На основание чл. 29 от ДАП на НБЛ, решението по т.2 не подлежи на обжалване.


 


Мотиви: Според доклада на дежурния представител на БФБ по време на срещата е отсъдено техническо нарушение на Джош Паркър– състезател с № 1 от отбора на БК „Левски“. Нарушението е първо за сезона за състезателя, което предопределя размера му.


 



  1. Налага на Марио Литъл, състезател с № 23 от отбора на БК „Левски“, глоба в размер на 100 (сто) лева на основание чл.34, т.1 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушение, отсъдено в среща № 6, полуфинал за Купа на България между отборите на БК „Балкан“ и БК „Левски“, проведена на 26.03.2022 г.


На основание чл. 29 от ДАП на НБЛ, решението по т.3 не подлежи на обжалване.


 


Мотиви: Според доклада на дежурния представител на БФБ по време на срещата е отсъдено техническо нарушение на Марио Литъл – състезател с № 23 от отбора на БК „Левски“. Нарушението е първо за сезона за състезателя, което предопределя размера му.“


Въз основа на всички доклади ДК реши:


„1. Налага на старши-треньора на БК „Балкан“ – Преслав Пешев, глоба в размер на 100 (сто) лева, на основание чл.35, т.1 от ДАП на НБЛ, за получено техническо нарушение в среща № 6, полуфинал за Купа на България между отборите на БК „Балкан“ и БК „Левски“,  проведена на 26.03.2022г.


На основание чл. 29 от ДАП на НБЛ, решението по т.1 не подлежи на обжалване.


Мотиви: Съгласно доклада на дежурния представител, на старши-треньора на БК "Балкан" – Преслав Пешев, е отсъдено техническо нарушение. Нарушението е първо за длъжностното лице, което предопределя размера му.



  1. Налага на Д. Уошингтън, състезател от отбора на БК „Балкан“, глоба в размер на 100 (сто) лева на основание чл.34, т.1 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушение, отсъдено в среща № 6, полуфинал за Купа на България между отборите на БК „Балкан“ и БК „Левски“, проведена на 26.03.2022г.


 


На основание чл. 29 от ДАП на НБЛ, решението по т.4 не подлежи на обжалване.


 


Мотиви: Според доклада на дежурния представител на БФБ по време на срещата е отсъдено техническо нарушение на Д. Уошингтън от отбора на БК „Балкан“. Нарушението е първо за сезона за състезателя, което предопределя размера.


 



  1. Налага на „Балкан", имуществена санкция в размер на 600 (шестстотин) лева, на основание чл.37, т.7 от ДАП на НБЛ - за хвърляне на предмети на терена, които не са опасни за здравето на участниците, по време на среща № 6, полуфинал за Купа на България между отборите на БК „Балкан“ и БК „Левски“, проведена на 26.03.2022 г.


На основание чл. 27 от ДАП, решението по т.1 подлежи на обжалване пред Арбитражната комисия на БФБ, в едноседмичен срок от уведомяването за същото.


Мотиви: Съгласно доклада на дежурния представител на БФБ, по време на срещата от публиката на домакина БК "Балкан" са хвърлени на игралното поле предмети - две празни пластмасови бутилки от минерална вода, незастрашаващи здравето на участниците и четири пластмасови капачки. Предвидената имуществена санкция в чл.37 т.7 от ДАП на НБЛ е от 100 до 300 лева за всеки хвърлен предмет.  ДК на БФБ налага санкцията, вземайки предвид броя на хвърлените предмети.


                                                                             



  1. Наказва Мениджъра на БК „Балкан“ – Небойша Видич, с лишаване от длъжностни права за една среща и глоба в размер на 150 (сто и петдесет) лева на основание чл. 35 т. 2 ДАП на НБЛ за отсъдено персонално дисквалифициращо нарушение в среща № 6, полуфинал за Купа на България между отборите на БК „Балкан“ и БК „Левски“, проведена на 26.03.2022 г.


На основание чл. 29 от ДАП на НБЛ, решението по т.3 не подлежи на обжалване.


Мотиви: Съгласно доклада на дежурния представител на БФБ, на Небойша Видич – Мениджър на отбора на БК „Балкан“ – е отсъдено персонално дисквалифициращо нарушение за причинен физически контакт - грубо избутване на противников състезател.



  1. Налага на Дерик Маркс, състезател с № 2 от отбора на БК „Балкан“, глоба в размер на 100 (сто) лева на основание чл.34, т.1 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушение, отсъдено в среща № 6, полуфинал за Купа на България между отборите на БК „Балкан“ и БК „Левски“, проведена на 26.03.2022г.


 


На основание чл. 29 от ДАП на НБЛ, решението по т.4 не подлежи на обжалване.


 


Мотиви: Според доклада на дежурния представител на БФБ по време на срещата е отсъдено техническо нарушение на Дерик Маркс– състезател с № 2 от отбора на БК „Балкан“. Нарушението е първо за сезона за състезателя, което предопределя размера му.


 



  1. Налага на Димитър Димитров, състезател с № 34 от отбора на БК „Балкан“, глоба в размер на 100 (сто) лева на основание чл.34, т.1 от ДАП на НБЛ, за техническо нарушение, отсъдено в среща № 6, полуфинал за Купа на България между отборите на БК „Балкан“ и БК „Левски“, проведена на 26.03.2022 г.


На основание чл. 29 от ДАП на НБЛ, решението по т.5 не подлежи на обжалване.


 


Мотиви: Според доклада на дежурния представител на БФБ по време на срещата е отсъдено техническо нарушение на Димитър Димитров– състезател с № 34 от отбора на БК „Балкан“. Нарушението е първо за сезона за състезателя, което предопределя размера му.



  1. Налага на БК „Балкан“, имуществена санкция размер на 1000 (хиляда) лева на основание чл.37, т.2а от ДАП на НБЛ - за нарушаване на установения ред по време на среща от група (повече от две лица) чрез нахлуване на терена и опит за саморазправа с длъжностни лица, довело до трайно прекъсване на среща № 6, полуфинал за Купа на България между отборите на БК „Балкан“ и БК „Левски“, проведена на 26.03.2022 г.


На основание чл. 27 от ДАП, решението по т.1 подлежи на обжалване пред Арбитражната комисия на БФБ, в едноседмичен срок от уведомяването за същото.


Мотиви: Съгласно доклада на дежурния представител на БФБ, 47.8 секунди преди края на срещата част от публиката на БК „Балкан“ е нахлула на терена в търсене на саморазправа с публиката на БК „Левски“, като са отправени заплахи към съдиите и е потърсена саморазправа със съдията Славчо Нунев, което е довело до прекъсване на срещата за повече от 40 минути. Предвидената имуществена санкция в чл.37 т.2а от ДАП на НБЛ е до 5000 лева и провеждане от 1 до 5 домакински срещи пред празни трибуни.  Предвид това, че турнира „Купа на България“ приключи и не предстоят повече срещи за БК „Балкан“, ДК на БФБ налага имуществена санкция в горепосочения размер.“