Тази вечер баскетболистите на Балкан спечелиха като гости четвъртия мач от полуфиналната серия срещу Левски със 78-76 (26-13, 15-26, 22-24, 15-18). И съвсем логично, според очакванията, вече наистина ще играят финал с Рилски спортист, след като затвори серията с 3-1 победи.


И в този четвърти мач, дошъл след абсурдното решение на Арбитражната комисия, която анулира решението на мениджъра на НБЛ за три служебни загуби на Левски, баскетболистите на Балкан показаха, че са по-класният тим. И въпреки оспорвания характер на мача показаха и повече тактическа зрялост от своя съперник.


Балканци започнаха мощно и след първата част имаха аванс от 13 точки - 26-13.  И този натрупан аванс, макар и в твърде ранна фаза, на практика се оказа фактор за постигнатия успех. Въпреки че в третия и четвъртия период домакините излизаха начело с 2 или 1 точка. 


Издържаха, обаче, въпреки че за 5 нарушения в средата на последната четвъртина напуснаха последователно Димитър Димитров, Уошингтън и Крис Минков, а за някои от тях отсъдените нарушения бяха доста спорни.


В този решителен мач за Балкан в игра се завърна Станимир Маринов. Той се  възстановяване от контузията, която получи на 8 март, и даде своя принос за тази важна победа. Отбеляза 12 точки, въпреки че пропусна и петте ис стрелби от фаула, а в последната атака на Левски принуди Костов да сгреши 7.6 секунди преди края. Отличен  мач изигра Амад Рори, който стана топреализатор с 21 точки, освен това има 9 борби и 7 асистенции. Силно игра и Дерик Маркс, вкарал 13 точки.  С 9 е Уошингтън, 8 има Крисчън Джоунс, който вкара първия си кош от игра едва в последната четвъртина, с по 6 точки са Димитър Димитров и Николай Грозев, чиято последна тройка се оказа решителна.  Крис Минков завърши с 3 точки.


За Левски с 15 точки е Чавдар Костов, 13 точки и 12 борби  има Зейн Ноулс, Йордан Минчев, заради когото бе подновена полуфиналната серия, завърши с 11, с 10 е Марио Литъл.


Финалната серия започва с две срещи в Арена Самоков. Първата е на 2 юни.