България зае третото място на Европейското по Таекуон-до ИТФ, провело се от 26 март до 01 април в гр. Пореч, Хърватия. В състезанието участваха състезатели от 26 страни. Националният ни отбор бе съставен от 77 човека, които завоюваха 16 златни, 18 сребърни и 30 бронзови медала. 


Както Ви съобщихме, четирима състезатели но ботевградския клуб „Таек-кион“ бяха включени в националния отбор. Те се завърнаха с 2 златни, 3 сребърни и 6 бронзови медала. 


За пореден път Цветелина Георгиева стана Европейска шампионка на спаринг в категория 58 кг. при девойки старша възраст. Първата й среща бе с Анна Якубова от Чехия, която Цвети победи. Втория и опонент бе Катрин Хоумс от Уелс. На полуфинала Цветелина нокаутира Катерина Нтука от Гърция, което я изправи на финал срещу друга гъркиня - Айкатерини Пападиоти. Нашето момиче показа класа и не остави и доза съмнение, че заслужава  европейската титла. Така, след четири категорични победи, Цветелина Георгиева стана шампионка в своята категория. Освен златото, тя спечели сребро на отборния спаринг за девойки и два бронза в дисциплините отборна форма и отборно специална техника. 


Другият ни златен медалист е Павел Василев. Той спечели първото място в дисциплината силов тест при отборно чупене, в което участваха представители на 5 държави. В категорията +92 кг., Павел победи двама представители на Гърция, но на полуфинала загуби от своя съотборник  Иван Георгиев и така остава трети в класирането. 


Третият ни състезател - Моника Богданова, завоюва сребро в дисциплината отборен спаринг при старшите девойки и два бронза на форма и специална техника. 


Ивайла Цакова е четвъртата медалиста, която направи отличен дебют в това Европейско. Тя взе участие при девойки младша възраст, където спечели бронз в категория спаринг над 65 кг., като победи състезателки от Норвегия и Гърция, но на полуфинала загуби от гъркиня, която стана и шампионка с тази категория. Ива спечели и сребърен медал в отборния спаринг на е девойките младша възраст. 


Треньорът Борислав Витков, който взе участие като съдия на това Европейско, сподели, че е доволен от резултатите на неговите състезатели. 


Следващото предизвикателство за нашите състезатели е „King of Taekuon-do“, което ще се проведе на 7 и 8 май в Гърция. Състезанието е клубно и се очаква в него да вземат участие около 1 500 състезатели.