Балкан загуби полуфинала в Деласпорт Балканска лига. Тимът на Небойша Видич отстъпи на Макаби Хайфа с 86-81 след като изоставаше почти през целия мач. Нашите спечлиха третия период, в който обърнаха на няколко пъти в своя полза, но в последната не успяха да задържат това темпо. В неделя "зелените" ще играят за бронза срещу домакина Ирони Нахария, който отстъпи по-рано на Апоел Галил Елион с 46-80. Мачът е от 18:00 часа и ще бъде излъчен отново по РИНГ. 


Макаби Хайфа започна с по-добър ритъм срещата и контролираше играта през първите 5 минути. Съперникът отбеляза почти всичките си възможности, а Балкан допусна няколко поредни грешки в атака, от които израелският тим се възползва, за да поведе на няколко пъти с по 4,5 точки. Добро включване на Уошингтън и Рори в първия период обаче помогна на Балкан да намали на 2 точки на няколко пъти. Грешка на Маркс в края обаче даде възможност да съперника да поведе с 19-15 след първия период. Интересен факт бе, че израелците нямаха нито един фаул в първия период срещу 5 за Балкан. Втората част стартира по-добре за „зелените“, които изравниха два пъти. Тройка на съперника обаче отново даде 3 аванс на Макаби за 28-25 4 минути след началото на частта.


В средата на периода израелците направиха разлика от 10 точки, след като вкараха много отворени стрелби. Балкан натрупа редица грешки и в двете полета и не можеше да намери ритъма си. Съперникът направи серия 9-0. До полувремето Балкан успя да намали разликата на 6 точки. Нашите имаха много слаб процент на стрелба от средно разстояние първото полувреме – 9/25 (36%).


За кратко Макаби поведе с 11 в началото на второто при 50-39, но нашите отвърнаха със силна сеия 8-0, за да се доближат отново само до 3 при 50-47. Нова тройка на Крис и забивка на Уош свалиха до 2 точки. През първите 5 минути на третата ботевградчани имаха 5 фаула отново срещу нито един за Макаби. 2:34 преди края на третата Балкан обърна за първи път, но за кратко след добро взаимодействие между Уошингтън и Дерик Маркс. Последва нов обрат за 60-61, а тройка с табло на Пътни изведе Макаби напред.  Дерик Маркс донесе подем в играта на Балкан като вкара 15 точки в третата част и доведе до равенство след 30 минути игра в Нахария.  


Цялата последна четвърт вървеше кош за кош преди Куоми Вон да отбелжи тройка след борба в нападение и да направи за първи път разликата в частта 4 - 74-70. Последва таймаут, а след него Макаби отново вкара тройка за 77-70. Балкан опита да се доближи, но съперникът качи на 8 малко повече от 2 минути преди края.  Последва таймаут, след който нашите отново не успяха да вкарат. За кратко нашите свалиха на 4, а тройка на Вон отново намали шансовете. Балкан опита да намали пак, но не успя да отбележи във важните моменти и загуби.


Дерик Маркс бе най-резултатен за Балкан с 20 точки и 5 асистенции. 18 и 6 асистенции имаше Амад Рори - 1 от 7 за 3 точки. 16 и 7 борби добави Дивон Уошингтън, а 15 и 9 борби Крисчън Джоунс. От българските баскетболисти  със 7 точки и 5 борби е Димитър Димитров, с 3 точки е Крис Минков, Илиян Пищиков отбеляза 2.