Днес в Арена Ботевград бе втората среща между Балкан и израелския Макаби Хайфа от група А на Балканската лига. След първата, която Балкан спечели с 88-81, днешната по нищо не приличаше на мача в сряда.


Основната причина за това бяха кадровите проблеми в състава на отбора от Ботевград. След като първата среща пропуснаха Тибодо и Дюкс, днес зарид заболяване не можаха да играят и Уошингтън и Маркс. И ростерът на Балкан бе само от 8 играчи, всичките български баскетболисти.


Въпреки че загубиха с 92-78 (20-23, 23-13, 19-19, 30-23), баскетболистите на Балкан се представиха повече от достойно. Спечелиха първата четвъртина с 23-20, на полувремето изоставаха с 43-36. Третата част бе равна, в четвъртата балканци също се държаха близо, като Макаби натрупа двуцифрената си преднина в последните няколко минути.


Към огромните кадрови проблеми се прибави и изключително спорното съдийство. Реферите свиреха почти всяко докосване на играчите на Балкан - след първото полувреме имаха 16 извършени нарушения срещу само 6 на Макаби, който бе символичен домакин в нози мач.


А в същото време аршинът им към действията на играчите от тима от Хайфа - кой знае защо - бе доста по-различен, съдиите не забелязваха провокациите им, които продължиха през целия мач, а дори и след него. Вследствие на което се получиха спречквания, имаше опити и за физически сблъсъци. За радост те бързо бяха туширани и не се сигна до повече ексцесии.


Най-силния си мач при мъжете изигра Илиян Пищиков. Той не само стана топреализатор с 19 точки, но със своите 4 борби и 4 асистенции е с най-висок коефициент на полезност. Станимир Маринов отбеляза 14 точки, с 12 точки и 8 борби е Николай Грозев, 11 вкара Митко Димитров, който цяло второ полувреме игра с 4 фаула, 9 точки има Крис Минков, 7 отбеляза Здравко Христов, с 3 е Михаил Гавазов.


За Макаби 23 точки вкара Даниел Коперберг, с 19 е Куейн Вон, 17 отбеляза Глен Райс, с 11 е Раф Пътни.


Балкан запазва второто място в група А, балансът му е 4 победи и 3 загуби. Макаби Хайфа излезе на трето място с 3 успеха и 3 поражения, с 2-3 е Левски, последен без победа в петте си мача е ФМП Академия.


 


СН.: БК Балкан