За втора година в местността „Стайков дол” се проведе историческа възстановка, организирана от РК „Традиция” – Етрополе и Туристическо дружество „Туризъм, спорт и екология” – Етрополе и със специалното спомощевателство на Кмета на община Етрополе, г-н Димитър Димитров.


Във възпроизвеждането на боевете от Априлското въстание взеха участие: Национално дружество „Традиция”, заедно с председателя о.з. подполковник Огнян Маринов и клубовете от Копривщица, Тетевен, Златица, Сливница, Червен бряг, Леси Дрен, Търново и Етрополе.


Мястото на възстановката не е избрано случайно, защото именно там е преминала четата на Георги Бенковски. Четирима оцеляват след битката с турците и се отправят към Тетевенския Балкан - Георги Бенковски, попът на Четата, Захарий Стоянов и Цеко Далматинеца.


На мероприятието присъстваха: Кметът на Община Етрополе, общински съветници, директори, представители на институции и много граждани. Отец Христо отслужи панихида в памет на геройски загиналите четници за Освобождението на България.


В знак на уважение и признателност към загиналите за Освобождението, цветя бяха поднесени от: Кмета на Община Етрополе и Председателя на Общински съвет – Етрополе, РК „Традиция” – Етрополе, ТД „Туризъм, спорт и екология Етрополе” и признателни граждани. 


Текст и снимки: Общината