Месец преди Конгреса на БСП в цялата страна се провеждат събрания на основните партийни организации и общински конференции.
Конференцията на Етрополската партийна организация е на 8 ноември от 9:30 часа в Малкия салон на НЧ „Тодор Пеев”.
Председателката на организацията Станка Димитрова прие да отговори на зададените й въпроси във връзка със събранията и предстоящата конференция.
Какви въпроси се разглеждат на събранията на основните партийни организации, месец след последната отчетно-изборна конференция на партията в Етрополе?
През юни месец се наложи да направим отчетно-изборна кампания тъй като бяхме загубили изборите в Етрополе. През последните години се оказва, че губим избори и смятам, че нашата партийна организация има вътрешни проблеми. Затова и избързахме с нашата отчетно-изборната кампания, която се провежда сега в партийните организации за цялата страна. Ето защо сега провеждаме само отчетни събрания.
На миналата конференция се направи един много сериозен анализ в един критичен доклад. Взеха се сериозни мерки за стягане редиците на партията и подобряване на партийната ни работа.
Сега правим отново събрания в организациите по един специален дневен ред, одобрен от Общинския съвет-оценка на организационно-политическото състояние на основните партийни организации, предложения за промени в структурата на Общинската партийна организация, мерки за издирване на отпаднали наши членове и възстановяване на тяхното членство, разглеждане на партийното положение на отпаднали по време на изборите партийни членове, разглеждане на новата Програма на БСП, предложение за делегати на Конгреса и за ръководните органи на партията, като имаме право на двама делегати.
Събранията протичат твърде отговорно. Хората споделят болката си от ежедневните   проблеми и тези в партията. Отчита се, че партийният ни състав е твърде застаряващ и трябва да се търсят методи и форми на работа за привличане на младите хора. Имаме и райони в града и в някои села, непокрити с партийни организации, а гръбнакът на нашата партия са нейните структури.
Искаме да се видим кой кой е в партийните организации и дали можем да разчитаме на себе си. От събранията се вижда, че партийното ни ядро е силно и твърдо. Партийните организации критикуват и себе си и ръководството за слабостите и грешките.
С какво ще се занимава предстоящата конференция на общинската партийна организация?
На конференцията ще се обобщят изказванията по новата Програма на БСП, ще се разискват и новите положения от Устава на Партията и ще изберем делегати за Конгреса.
Ще дадем информация за организационно-политическото състояние на общинската ни организация и ще отчетем до къде сме стигнали в нейното преструктуриране. Целта ни е, в онези райони и села, където нямаме основни организации, да създадем малки ядра от по 5-6 човека, около които в бъдеще да се създават и самите организации. По този начин да ни бъдат в помощ за предстоящите избори.
От тази конференция организацията ни ще излезе по-укрепнала и с повече желание за работа от самите членове и от основните партийни организации.