Библиотеките на Народно читалище „Тодор Пеев – 1871“ и на училищата СУ „Христо Ясенов“, Професионална гимназия Тодор Пеев, ОУ „Христо Ботев“, ОУ Христо Ботев - с. Лопян зарадваха читателите си с нови книги.


По традиция за 24 май и 1 юни Геотехмин и Елаците-Мед дариха томове известни произведения от българската и световната класика – Достоевски, Стендал, Христо Ботев, Иван Вазов, Захарий Стоянов, историческа литература и произведения на съвременни автори – Георги Марков, Иван Гранитски, Валентина Радинска. В дарението има и ценни книги за най-малките на автори като Марк Твен, Джани Родари, Ран Босилек.


Даренията са част от програмата на Група ГЕОТЕХМИН за корпоративната социална отговорност „Култура и национална идентичност“. Началото ѝ е поставено в навечерието на 24 май през 2012 г. с дарителска кампания  в областта на литературата и изкуството и инициативи, насочени към духовното израстване и съхраняване на националното самосъзнание на младите хора в общините от района на дейност. Дружествата са дарили десетки хиляди издания от световната и българската класика на детски градини, училища и читалища, основно в Софийска област.


Малките читатели от училищата нямаха търпение да се докоснат до знаменитите автори и разгърнаха книгите още с получаването им.