По случай на 24 май и 1 юни Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД продължиха добрата традиция и дариха българска художествена литература на 17 читалища и 14 училища в гр. София и Софийска област. С ценни томове бяха запълнени библиотечните фондове на трите училища и Народно читалище "Тодор Пеев - 1871" в Община Етрополе. Инициативата е част от дългогодишната програма на дружествата за корпоративната социална отговорност „Култура и национална идентичност.


Дарението включва разнообразни заглавия от българската и световната класика – поезия, историческа, детска, съвременна и философска литература. Сред тях са томове на патриарха на българската литература Иван Вазов, на авторката на едно от най-популярните български детски стихотворения и песни „Зайченцето бяло“-Леда Милева, на съвременните класици академиците Антон Дончев, Георги Марков, Васил Гюзелев, Константин Косев.
Има и редица заглавия за деца – приказки на Андерсън, Ран Босилек и други, отпечатани от издателство „Захарий Стоянов“.


Инвестициите в духовното развитие на младите хора и подкрепата за образованието са кауза, които са сред приоритетите на социалната отговорност на Група ГЕОТЕХМИН и Програмата „Култура и национална идентичност“.
Компанията застават зад инициативи, които подпомагат образователния процес, културата и съхраняването на националното самосъзнание на младежите. Началото й е поставено през 2012 г., като компанията вече е дарила повече от 30 000 тома книги на училища, читалища и детски градини.