Отборът на Балкан - момчета до 16 години, стана шампион на България! Днес в спора за златото на финалния турнир в Ботевград възпитаниците на Николай Пеев сразиха БУБА баскетбол с 86-70 (26-20, 25-9, 16-26, 19-15 ). И се реваншираха по страхотен начин за загубата от своя съперник в предварителната група със 74-91.


Балканци изненадаха своите опоненти за титлата още от самото начало. Първата петица спечели първата четвъртина с 26-20. Изключително силно се представи втората петица, която направо разгроми петимата от БУБА с 25-19 и на полувремето имаше аванс от цели 22 точки - 51-29.


Зелените не започнаха добре третата четвъртина, нямаха точка близо 4 минути. БУБА баскетбол спечели тази част с 16-26 и след нея авансът на Балкан се смъкна до 12 точки 67-55. В началото на решителната последна част столичният тим успя да намали изоставането си до 9 точки, но това бе всичко, което постигна. С по-добра игра, въпреки някои прибързани отигравания, балканци отново направиха разликата двуцифрена за крайното 86-70.


Това е шеста поредна титла за треньора Николай Пеев в последните 6 години. И трета поредна за 16-годишните момчета на Балкан. Миналата година на финала в Русе те победиха БУБА Баскетбол със 74-63, а още една година по-рано, но в Пловдив, спечелиха отново срещу БУБА, с 10 точки разлика. И трета шампионска титла за БК Балкан този сезон, след момчетата до 12 години и мъжкия отбор.


Александър Гавалюгов бе най-резултатен за победителите с 25 точки, той има и 8 овладени борби. С 15 точки е Велизар Георгиев, Николай Нецов отбеляза 13. 8 вкара Виктор Груев, 7 - Виктор Димитров, с 5 е Кристиян Василев, 4 има Стефан Стефанов, по 2 прибавиха Цветелин Цончев и Краси Савов.


За БУБА баскетбол най-резултатен с 19 точки бе Георги Йорданов, другият с двуцифрен актив от 16 точки е Станислав Хинков.


Бронзовите медали спечели Рилски спортист с треньор Веселка Тодорова, който в последната част обърна Дунав Русе и победи с 69-65. Медалите на призьорите връчиха кметът на Ботевград Иван Гавалюгов и Христо Христов от БФБ.


Александър Гавалюгов заслужи две индивидуални награди. Той стана топреализатор на финалния турнир, а бе определен и за най-добър играч.


Снимки: balkan-basket