1 000 лева от втория турнир по ускорен шах за купа “Ботевград“ са предоставени за лечението на 53-годишната Нели Иванова от Ботевград, която страда от онкологично заболяване. Както вече писахме, лекарите дават надежда, че разпространението на болестта може да бъде спряно. Лечението обаче трябва да продължи шест месеца. Престоят  в клиниката в Турция ще струва около 50 хиляди евро, с които семейството не разполага.


Решението да се дарят тези средства е взето единодушно от ръководството на шахматен клуб „Балканъ“ – организатор на турнира. Надпреварата се проведе в края на миналата седмица, като Община Ботевград съдейства, предоставяйки помещение – пенсионерски клуб “Детелина“. Общо 55 шахматисти от цялата страна мериха сили в 7-кръговата надпревара по швейцарската система. Ръководството на клуба, в което влизат Дамян Маринов, Константин Лазаров и Галин Иванов, със задоволство съобщава за рекордно участие на ботевградски шахматисти – 16 на брой.  


Надпреварата бе открита от общинския съветник Дамян Маринов, който благодари на всички, които помагат шахматът отново да придобие популярност в нашия град, “защото тази древна игра е предизвикателството за ума, дава възможност за самоусъвършенстване, възпитава уважение към противника, формира ценни качества и умения, които допринасят за цялостното изграждане и развитие на личността“. Той приветства участниците и им пожела успех, изрази и надежда, че на всеки следващ турнир те ще стават все повече.  


Победител в края на надпреварата стана Георги Николаев - ШК ЦСКА, София, с 6 точки. Втори е Ради Данов от Перник, който е със същия брой точки, но с по-лош коефициент, а трети е Лъчезар Колев – Славия, София.


Наградата за най-добър шахматист след 65-годишна възраст получи Цецко Тодоров от ШК ,,Ан Пасан''. Най-добра участничка в турнира е Боряна Аршинкова, също от “Ан Пасан“. Най-добре представилите се ботевградски състезатели -  Борислав Христов - 4.5 точки, който получи  награда от “Атлантис НЕТ“ ООД - безплатен едногодишен интернет абонамент, Станко Алексиев - 4 точки и Захарин Вълчинов- 3,5 точки.


След многогодишно отсъствие се завърна ботевградският шахматист Тони Николчовски, който набра 3 точки. Специални награди получиха най-малките участници в състезанието. Те са възпитаници на шахматен клуб ,,Балканъ'' - сестрите Тодорина и Гергана Ценови, които взеха участие заедно със своя баща - Цено Ценов, както и Ейдън Хоулет, и Симеон Владимиров. Най-малките участници се представиха много силно и всички те завоюваха по две точки, съобщи Галин Иванов.