Започна изпълнението на Етап 1 на проекта за велоалея между Ботевград и село Трудовец. Той включва практическото свързване на Ботевград със съществуващата пешеходна алея на Трудовец, отводняване на главния път, като за целта ще бъдат изградени 17 отводнителни съоръжения, основно почистване на канавката между велоалеята и земеделските земи, в която ще се извършва отводняването, изработване на бетоново корито. В момента се извършва почистване на участъка от треви и храсти.


Профилирането, почистването и преасфалтирането на целия участък между Ботевград и Трудовец – от входа на селото до пътния възел на магистралата, са включени във втория етап на проекта. 


По време на днешния брифинг с медиите кметът Иван Гавалюгов съобщи още, че общината е в преговори с Агенция “Пътна инфраструктура“ да изградят необходимата мантинела по цялото продължение на велоалеята. 


“Това е задължително съоръжение с оглед въвеждането в експлоатация на ремонтираната велоалея. Има такова изискване. Мантинелата ще бъде поставена между уличното осветление и пътния бордюр. Неофициално, но поеха ангажимент да съдействат на Общината с изграждане на тази предпазна мантинела около километър и двеста-триста метра, обясни той. –Ако не в рамките на тази година, то през пролетта на следващата проектът на велоалеята Ботевград-Трудовец ще бъде напълно завършен. Всичко е въпрос и на осигурено финансиране. Така преценихме тази година – 328 000 са предвидените средства. Това е стойността на обществената поръчка. Тя включва първия етап от изграждането “, каза още градоначалникът.