Президентът Георги Първанов трябва да заяви публично дали подкрепя работата на ДАНС, така както преди го направи премиерът Сергей Станишев. Това каза бившият зам.-министър на отбраната Велизар Шаламанов по време на дискусия на тема „ДАНС – Каква и Защо”.

Шаламанов допълни, че в своята същност агенцията е по-скоро разузнавателен, а не разследващ орган. Той беше категоричен, че е нужно да бъде осигурен парламентарен контрол върху ДАНС, с оглед координиране и прецизиране работата на агенцията. „Структура като ДАНС е необходима в България, но не бива външното разузнаване да остава на заден план, за сметка на другите нейни функции”, уточни той. По думите на Шаламанов сега нейният директор Петко Сертов е двигател за по-добра промяна в ДАНС.

По време на дискусията беше представено и сравнително изследване за работата на подобни на ДАНС органи в други държави. Неговият автор Рада Смедовска заяви, че основния проблем на ДАНС е липсата на достатъчно информация и причини относно създаването на агенцията. Тя допълни, че все още няма ясна разлика между правомощията на ДАНС и ГДБОП. Начинът, по който може да бъде изграден положителен публичен образ, е чрез ясни годишни отчети и доклади за работата на ДАНС, допълни Смедовска.