Александър Янев обяви официално своето оттегляне от националния отбор. Играчът на Рилски спортист стори това в социалните мрежи. Крилото направи равносметка на своя престой в последните 17 години, в които защитаваше цветовете националната фланелка, като в 14 от тях бяха при мъжете.


 Той не пропусна да благодари на всички съотборници и треньори, с които е работил за този период в представителните ни тимове. Ето какво написа той, използвайки своя официален профил в Инстаграм:


 „Отново беше горещо лято, градът Ботевград, а годината 2005. Предстоеше лагер на национален отбор U16, на който му предстоеше европейско първенство, а аз бях още на 15г. Не попаднах в отбора, нямах необходимите качества на този етап, но година по-късно вече бях готов и така до ден днешен... 17 години по-късно. Годината беше 2008, тъкмо се прибрахме от европейско първенство в Гърция U18, когато ми казаха, че лагерът все още не е свършил за мен. Трябваше да се присъединя в мъжкия национален отбор и лека-полека до ден днешен... 14 години по-късно.

Благодаря на всички треньори, с които съм работил през тези 17 години в националните отбори. Благодаря на всички съотборници за моментите, в които сме били заедно с екипа на България. Благодаря на всички хора, които подкрепят националните отбори по баскетбол и които винаги са били близо до нас в хубави и лоши моменти. Благодаря на националния отбор за всички преживени емоции и моменти. Имах възможността да бъда съотборник с най-добрите играчи, както на България, така и да играя срещу топ играчи в Европа. Благодарен съм ти... НАЦИОНАЛЕН ОТБОР, за тези 17 години заедно.


Пожелавам на всички да изпитат какво е чувството да облечеш екипа на България, да излезеш на терена и да запееш химна на България пред трибагреника и след като свърши химнът, да усетиш и видиш цялото си тяло колко е настръхнало... Да... така е всеки път, когато си с екипа на родината си и играеш за родината си... бъдете горди с това!“, гласи посланието на Янев.