Новата дата, на която ще се проведе тазгодишното издание на Националния фестивал „Златни нишки“ в село Трудовец е 25 септември /неделя/.


Инициативата събира на една сцена танцови състави, школи и клубове за любители, изучаващи български народни танци и песни и както обикновено е с конкурсен характер. Класирането е в три категории: първа – детски танцови състави – деца до 14 год.; втора – юношески танцови състави – деца над 14 год.; трета – школи и клубове за изучаване на български фолклорни хора – без възрастови ограничения.


Групите изпълняват по два танца или по две хора, в зависимост от категорията, в която участват. Първото изпълнение трябва да бъде от фолклорната област, от която е групата, а второто – по избор.


В раздел „Народни песни“ право на участие имат индивидуални изпълнители, певчески групи за автентичен фолклор, народни хорове. Класирането е в две възрастови групи – до 18 години и над 18 години.


За класираните на първите три места ще има награди. Ще бъдат връчени още: награда на организаторите, осигурена от ФК „Варвари“; награда за най–стилен костюм; награда на Кметство Трудовец и наградата за цялостно представяне, която ще бъде осигурена от Община Ботевград.


Заповядайте на 25 септември в 9:30 ч., когато започва Дефилето на участниците и в 10:15 ч. на площада пред кметството за откриване и начало на конкурсната програма.


Фестивалният ден ще завърши с концерт на Представителен танцов ансамбъл „Стрешер“  - община Вършец.


Нека заедно се насладим на магията, която носи българският фолклор, призовават организаторите.