Груповият лов за дива свиня и местен дребен дивеч се открива тази събота, 1 октомври. Ловният сезон ще продължи до втората неделя на месец януари 2023 г. В изборния ден – 2 октомври 2022 г., няма да се утвърждават графици за групово ловуване.


Индивидуалното и групово ловуване на дребен местен и водоплаващ дивеч се извършва в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници. След 1 януари на водоплаващ дивеч може да се ловува и в сряда. Извършва се само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.


Разрешителното за индивидуален лов на мигриращ и водоплаващ дивеч се издава за срок един месец, като за фазан, яребица и кеклик то е с фиксирани дати на ловния излет, съгласно утвърден график. 


Във връзка с превенцията за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете, ловът ще се провежда при стриктно изпълнение на мерки за биосигурност и дезинфекция. 


Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, също така ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване. 


Министерството на земеделието и Изпълнителна агенция по горите пожелават на всички ловци наслука и призовават към стриктно спазване на нормативната уредба и правилата за безопасност по време на ловния сезон.