Силна обществена реакция предизвика пост на фейсбук страницата на хижа Лескова, намираща се в една от махалите на село Осеновлак, община Своге, в който се съобщава, че в деня на изборите ботевградчани с джипове  са извършили посегателство над туристическия обект и стопаните му. Към момента постът е споделен над 780 пъти. В коментарите под него, които са повече от 1 000, хората настояват за бързи и професионални разследващи действия, за да бъдат установени, задържани и наказани извършителите на това престъпно деяние. 


Публикуваме едно към едно поста от фейсбук страницата на хижа Лескова:    


Скъпи туристи и приятели на хижа Лескова, информираме Ви, че на 2-ри октомври, неделя, в деня, в който България гласува за по-добро бъдеще, хижата беше изпочупена и ограбена, а ние - пребити. Нанесени са телесни повреди, огромни материални щети, открадната е техника на голяма стойност, сред която и лични вещи. Собственикът на хижата е приет в УМБАЛСМ Пирогов с множество наранявания и черепно-мозъчна травма.


Имаме информация за извършителите - местна група пияни вандали с джипове от Ботевград, разчитаща на числено превъзходство срещу нас. За момента не можем да разкриваме подробности, тъй като ще се образува досъдебно производство.


След многократно подаван сигнал на тел.112 същия ден за навлизане в имота, оспорване на собствеността, агресивно поведение и заплахи с подробно описание на ситуацията и извършителите, ни беше отказано да качим представител на органите на реда от РПУ Своге, поради недостиг на екипи в изборния ден. При наличие на достатъчно време (часове) за реакция от тяхна страна, не бе създадена организация между РПУ Своге и колегите им от Ботевград, нарушителите да бъдат блокирани и арестувани на слизане от хижата с откраднатите вещи. Разочаровани сме също от не толкова адекватната реакция на тел.112, липсата на организираност и последователност и омаловажаването на ситуацията.


Опитахме се да подобрим условията на хижата,  да осигурим присъствие през цялото време, вложихме лични средства и много, много часове работа, но трудът ни в продължение на 2 години беше унищожен за секунди. Благодарим на всички, които ни подкрепяха през този период. За момента, обаче, нямаме сили и мотивация да се борим за тази кауза.


*Предвид нанесените материални щети и разрушения, хижата вече не е годна за пренощуване!


*Телефонът на хижата не функционира в момента, тъй като е сред откраднатите вещи!


 Бъдете здрави!