На вчерашното извънредно заседание на Общински съвет Ботевград бе разгледана и приета с 21 гласа „за“ докладна записка с предложение за включването на хижа „Рудината“ в Програмата за управление и разпореждане с общинските имоти през 2023 г. Както вече сме информирали, областната администрация и Община Ботевград започват процедура по прехвърлянето на трите сгради на хижата от държавна в общинска собственост.


В хода на обсъждането на докладната от залата постъпи питане от общинския съветник Ангел Ангелов относно статута и състоянието на друг турстически обект на територията на общината - хижа „Койна и Никола Мукански“.


„Хижата е в плачевно състояние. Покривът е почти паднал. Доколкото съм запознат, собствеността на хижата е разделена почти поравно между Български туристически съюз и Туристическо дружество „Грамаде“ - с. Скравена. И за тази хижа многократно сме изявявали желание пред държавните институции общината да придобие собственост. По този начин ще можем, ще имаме основание да влагаме средства в ремонти. До този момент няма ответна реакция и от двамата собственици това да се случи.“ – обясни Иван Гавалюгов.