Българският баскетболист Александър Везенков бе отличен като един от петимата най-добри играчи, които не са част от Националната баскетболна асоциация.


Престижното признание за крилото на Олимпиакос идва директно от шампионата на САЩ и Канада, където днес бе публикуван ежегодният въпросник с отговорите на генералните мениджъри на 30-те отбора в лигата.


Запитани "Кой е най-добрият чуждестранен играч, който не играе в НБА?", 45 процента от генералните мениджъри посочват французина Виктор Уембаняма. 18-годишният център на френския Метрополитанс 92 отсега е смятан за абсолютно сигурен първи избор в драфта през 2023 година.


На второ място в класацията си генералните мениджъри поставят испанското тежко крило на Барселона Никола Миротич с 28 процента от гласовете, а 21 процента от вота събира сръбският плеймейкър на Анадолу Ефес Василе Мицич. Останалите 6 процента се разпределят между центъра на Реал Мадрид Еди Тавареш, който играе за националния отбор на Кабо Верде, и българския ас Везенков.


За сравнение през миналата година най-много гласове е имал Миротич, който е събрал 53 процента от вота.


Тазгодишната анкета в НБА, която се провежда за 21-ви път, съдържа 50 въпроса. За пръв път в нея като фаворит за титлата е посочен отборът на Милуоки Бъкс, който триумфира с нея през 2021 година. За "елените" гласа си са дали 43 процента от генералните мениджъри. В нов успех на настоящите шампиони от Голдън Стейт Уориърс вярват само 25 процента от анкетираните.


Сред останалите по-любопитни въпроси са този "Кой ще бъде МВП на редовния сезон?", на който 48 процента от отговарящите посочват словенския гард на Далас Маверикс Лука Дончич. Най-много мениджъри обаче биха привлекли в отбора си крилото на Милуоки Янис Антетокунбо - цели 55 процента. По постове най-добрите играчи в лигата според генералните мениджъри са Стеф Къри (Голдън Стейт Уориърс), Девин Букър (Финикс Сънс), Кевин Дюрант (Бруклин Нетс), Янис Антетокунбо (Милуоки Бъкс) и Никола Йокич (Денвър Нъгетс). Паоло Банкеро от Орландо Меджик е абсолютният фаворит за наградата за "Новобранец на годината" със 79 процента вот, а гръкът Янис Антетокунбо е смятан за най-добрия чуждестранен играч, както и за най-добрия защитник в лигата.


Старши треньорът на Маями Хийт Ерик Сполстра е най-добрият на своя пост, смятат 52 процента от генералните мениджъри, а наставникът на Голдън Стейт Стийв Кър е най-добрият мотиватор.