Шампионът на НБА за 2008 година Бостън Селтикс започна подобаващо новия сезон в Лигата, в който се очаква да защити титлата. В двубоя на откриването на шампионат 2008/2009 "Келтите" победиха гостуващия Кливланд Кавалиърс с 90:85. Преди срещата отборът на Бостън получи своите шампионски пръстени, а заедно с това бе издигнат и флагът по повод рекордната 17-а титла. Двубоят беше символично повторение на мач номер 7 от полуфиналите на Източната конференция през миналия сезон. Тогава в епична битка "Келтите" спечелиха отново в TD BankNorth Garden.

Най-резултатен за Бостън беше Пол Пиърс с 27 точки, Рейжон Рондо добави 14, Лиън Поу завърши с 13, докато Кевин Гарнет приключи двубоя с 11 за успеха.

Леброн Джеймс вкара 22 точки, Зидрунас Илгаускас добави 15, а Мо Уилямс завърши с 12 при поражението на Кливланд.

Мачът започна по-добре за гостите, които имаха преднина от 9 точки след първата четвърт за 28:22. Играта на тима на Док Ривърс не спореше през първите 12 минути, за сметка на силната игра на Уоли Счърбиак, Андерсон Варежао и Зидрунас Илгаускас за Кливланд. През втората четвърт "Кавалерите" продължиха да контролират темпото и развитието на двубоя. Отново Леброн Джеймс поведе Кливланд и отборът на Майк Браун вече имаше аванс от 7 точки преднина за 50:43 след 24 минути игра.

В третата четвърт преобладаваше честа смяна на водачеството, като двата тима направиха доста нарушения, които забавиха темпото. Въпреки това 3 минути прди края на частта след няколко добри пробива на Леброн Джеймс Кливланд отново бе напред в резултата за 63:59. До края шампионите затегнаха защитата и направиха серия от 8-0 в основата на която беше Пол Пиърс. MVP на плейофите през миналия сезон първо реализира тройка за 62:63, а след това бе точен и от средно разстояние за 64:63, 01:52 минути преди края на частта. Впоследствие 2 точни изстрела от линията на наказателния удар на Лиън Поу и отново кош на Пиърс затвориха частта за 67:63, което бе и най-голямият аванс за домакините от началото на срещата.

Гостите от Кливланд така и не успяха да се противопоставят ефективно на домакините и в последната част. За по-малко от 4 минути след кошове на Пиърс, Тони Алън и гръмотевична забивка на Лиън Поу срещу Делонте Уест доведе резултата до 76:68 в полза на тима на Док Ривърс. Селтикс продължи да води с 4 точки за 80:76, след като Леброн Джеймс се пребори за една топка в нападение и реализира през двама играчи на домакините в подкошието. Три минути преди финалната сирена шампионите все още водеха с 82:78, но съставът на Кливланд изпусна на два пъти да съкрати дефицита, а Кендрик Пъркинс от състава на Док Ривърс си изпроси шесто лично нарушение.

Две минути преди края след страхотна контраатака на Кливланд Мо Уилямс подаде в движение към Леброн Джеймс, който със  забивка направи 80:83. В следващата така Гарнет бе точен за Бостън - 85:80. Отново Мо Уилямс върна интригата, 01:20 преди края с точен изсрел от тройката за 83:86.

Гарнет изпусна в следващото нападение на Бостън, но при последвалото разиграване Леброн Джеймс пропусна в подкошието и по-малко от 40 секунди преди финалната сирена топката се озова у Тони Алън, който я задържа максимално и в крайна сметка Док Ривърс поиска прекъсване. По-късно Пол Пиърс пропусна да реализира от средно разстояние и 15 секунди преди края Кливланд бяха в притежание на топката. Леброн Джеймс бе фаулиран при опит за пробив към коша през центъра. "Кралят" пропусна първия и реализира втория наказателен удар, а при следващото разиграване Селтикс отбеляза след кош на Лиън Поу за 88:84.

Пол Пиърс намери крилото с дълъг пас, Поу бе сам в подкошието, отбеляза със забивка и същевременно бе фаулиран от връхлитащия Андерсон Варежао. Играчът на Бостън не бе точен от фауллинията. В оставащите 10 секунди Джеймс беше 1/2 от наказателния удар, докато Рей Алън вкара на два пъти за 90:85, с което оформи крайния резултат в срещата.