Шахматен клуб “Балканъ“ се представи в голям международен турнир, организиран от столичния шахматен клуб “Ан Пасан“. Надпреварата се проведе на 26 и 27 ноември в хотел “Европа“ в София. В нея взеха участие близо 90 шахматисти от България, Гърция, Украйна, Македония, Италия и Германия.


Дисциплината бе класически шах с време 1 час на човек плюс 30 секунди добавка на ход, кръговете - шест. 


Ботевградския шахматист доцент Георги Спасов стана една от приятните изненади в турнира. Тръгвайки от последна позиция в рейтинг класацията с участниците, той постигна три точки, с които финишира в първата половина на крайното класиране и даде сериозна заявка за добри резултати в бъдеще.


Въпреки лошия старт в първата партия - загуба от съотборника си Галин Иванов, Спасов реализира три победи в следващите кръгове, като две от тях бяха срещу участници от Украйна и Италия.


Иван Златанов и Захарин Вълчинов също завършиха с 3 точки. Галин Иванов с 2,5, а Борис Борисов с 2.


На 4 декември в Ботевград ще се проведе третото издание на шахматния турнир ,,Купа Ботевград''. Президентите на клуба - Дамян Маринов и Константин Лазаров, с удоволствие съобщават, че за момента интересът към турнира е огромен. Непрестанно валят заявки за участие от цялата страна. Има реална опасност мястото, където ще се организира събитието - пенсионерски клуб "Детелина“, да не може да побере всички шахматисти. Заявка за участие са подали и световно известното шахматно семейство от Украйна - семейство Басови. Те са изключително силни шахматисти, деца – Полина на 13 год., Юлия на 14 год. и Никита на 10 год., които заедно с баща си са посветили живота си на шахмата.


Записването за турнира в Ботевград продължава.