Община Етрополе спечели проект „Грижа в дома в община Етрополе“, по процедура BG05SFPR002-2.001 „Грижа в дома“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 към Министерството на труда и социалната политика.


На 30.11.2022 г., Община Етрополе подписа Административен договор за отпускане на безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на дейностите по Проект BG05SFPR002-2.001-0035-С01 „Грижа в дома в Община Етрополе“ по Процедура BG05SFPR002-2.001 “Грижа в дома“, финансирана от Европейски социален фонд плюс, чрез Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027. Общата стойност на отпуснатите финансови средства е в размер на 422 133.34 лева.


Проектните дейности стартират на 01.12.2022 г. и са за период от 13 месеца. В изпълнение на дейностите по проекта ще бъде осигурена грижа в домашна среда на 79 възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания. Основната цел на Проект "Грижа в дома в Община Етрополе" е да продължи осигуряването на подкрепа в домашна среда за възрасти хора в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания, като по този начин се защитава обществения интерес и се отговаря на нуждите на населението. Изпълнението на дейностите ще разшири възможностите за предоставяне на интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда, вкл. и в контекста на евентуални пандемични ситуации. Чрез изпълнението на дейностите по проекта се цели да се достигне до най-уязвимите групи от населението, които ще получат навременна и професионална подкрепа в зависимост от техните индивидуални потребности, чрез предоставяне на богат спектър от услуги в домашна среда, в т.ч.:


- Предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания.


- Доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, както и осигуряване на транспорт на персонала, предоставящ услугите, от/до домовете на лицата. Допустимо е също така заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите).


- Предоставяне на лицата от целевата група на информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания, включително консултации с диетолог и др. специалисти при необходимост.


За осъществяване на заложените дейности се предвижда да бъдат назначени координатор, социални работници, психолог, медицинска сестра, домашни помощници и шофьор. В изпълнение на проектните дейности ще бъдат осигурени и супервизия и обучения на служителите, предоставящи почасови мобилни интегрирани здравносоциални услуги в домашна среда.


Очакваните резултати от реализация на проекта са:


-Обхванати най-малко 79 потребители на интегрираните мобилни услуги.


-Подобряване на координацията и интеграцията на социалните услуги и осигуряване на равен достъп до социални и здравни услуги на хората от уязвимите групи.


-Осигуряване качество на мобилните интегрирани здравно-социални услуги и психологическа подкрепа, предоставяни по домовете на обхванатите лица.


-Индивидуализация на предлаганата подкрепа, по-точна оценка на потребностите и прилагане на мултидисциплинарен подход.


-Планиране и изпълнение на мерки за социално включване, при които нуждите и потребностите на „отделния човек” са поставени в „центъра“.


-Прилагане на подход с висока степен на сътрудничество и комуникация между здравните, социалните професионалисти и специалистите от други сектори.


-Споделяне на информация между членовете на екипа, грижите за потребителите.


-Създаване на цялостен план за справяне с биологичните, здравословни, и социални нужди на потребителя.


-Предоставяне на интегрирани услуги, предвиждащи запазване достойнството и независимостта на потребителя и осъществявани при спазване на основните етични и морални принципи.


-Устойчивост на професионалния стрес и формиране на умения за справяне с проявите на синдрома на „емоционално прегаряне“ по отношение на наетите по проекта лица.


-Повишена професионална компетентност на наетите за работа по проекта лица.


-Издадени удостоверения за проведените обучения.


-Осигуряване качество на мобилните интегрирани здравно-социални услуги.


-Подпомагане професионалното и личностно развитие на персонала, подобряване работната среда и атмосфера, организацията на работа, като по този начин и цялостно съдейства за повишаване на качеството на работа.


Проект BG05SFPR002-2.001-0035-С01 „Грижа в дома в Община Етрополе“, Процедура BG05SFPR002-2.001 „Грижа в дома“, финансирана от Европейски социален фонд плюс, чрез Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027