В понеделник от 10:00 часа парламентарната група трябва да получи папката от Румен Радев


Интригата и прогнозите на кого президентът ще връчи третия мандат приключиха.  Румен Радев отново избра да го получи "БСП за България". Президентът ще връчи мандат на ПГ на левицата за посочване на кандидат за министър-председател, съобщиха от "Дондуков" 2.


На 16 януари, понеделник, в 10.00 часа на "Дондуков" 2 държавният глава Румен Радев ще връчи папката на председателя на групата Корнелия Нинова - както гласи Конституцията. 


В този случай, при връчването на третия мандат, основният закон на страната предвижда той да бъде получен от парламентарна група, а не от номиниран за премиер.


Президентът Румен Радев връчи третия мандат на БСП и през юли 2022, както и на по-предишните избори през 2021 г. До този момент не е изневерил на традицията да избира левицата, която го издигна за държавен глава за първия мандат, въпреки битката, която поведе срещу него и служебните му правителства ръководството на партията от навечерието на втория му мандат до момента. 


Отсега е ясно кой няма да подкрепи мандат на БСП за излъчване на редовен кабинет - това са ГЕРБ, след като лидерът им Бойко Борисов потвърди позицията си и в събота. Борисов очерта визията си за коалиция - конструкция от ГЕРБ - СДС, "Демократична България", "Български възход" и ДПС. 


Логично е БСП да получи третия мандат за съставяне на правителство, казаха от левицата, но очакването на социалистите те да бъдат избрани, се разколеба в последния момент. Вицепрезидентът Илияна Йотова бе обвинена, че с изказването си в събота, в което очерта бъдещия профил на мандатоносителя, елиминирала БСП.


Според Йотова мандатоносителят ще е партия, която покаже приемственост на политиката на служебното правителство, на което Гуцанов реагира негативно по БНТ, че няма как социалистите да направят това, защото не я одобряват.  Президентът опроверга депутата от БСП с решението си все пак да предпочете социалистическата партия.


Готовност да получат мандата изразиха първоначално от "Български възход", след което в неформален лидер се превърна "Демократична България", лансирана и от Бойко Борисов и ГЕРБ като единствен вариант за мандатоносител на евроатлантическо правителство. 


ДБ също бяха готови да станат мандатоносител с аргумента, че ще демонстрират нов начин на диалог, за да се случат промените. Лидерът на "Да, България" очертаваше вече профила на кабинета като "технически" и без политически лидери в него.


Христо Иванов изведе и условието - ако формацията му получи третия мандат, няма да го реализира, без да има консенсус за конституционна промяна на прокуратурата. Сходно условие поставиха и от ПП - "Продължаваме промяната" би подкрепила правителство, което ясно ще заяви и ще направи истинска съдебна реформа, пък изрече Асен Василев.


След като в четвъртък избухна скандалът с криптобанката "Нексо", в който бяха намесени депутати от ПП и се разбра за поне седем дарители сред служителите на разследваната фирма, които са предоставили сериозни суми за кампанията на ДБ, Христо Иванов заключи, че целта е да се попречи формацията да стане мандатоносител. 


Същото подозрение изказа и съпредседателят на ПП Асен Василев, като за конспирацията беше обвинена прокуратурата.


През цялото време готовност да получи мандата и да състави редовен кабинет изразяваше и ДПС.


Третият мандат е последната възможност за съставяне на правителство в рамките на 48-то Народно събрание. Ако и той не бъде реализиран успешно, по Конституция държавният глава трябва да насрочи нови парламентарни избори.


Първият мандат бе връчен на ГЕРБ-СДС, но съставът на правителство с кандидат за премиер проф. Николай Габровски не получи нужната подкрепа в Народното събрание.


Вторият проучвателен мандат президентът връчи на кандидата за министър- председател на "Продължаваме Промяната" акад. Николай Денков. Той не успя да събере подкрепа от парламентарните сили за декларацията с приоритетите на един бъдещ кабинет и върна празна папка на държавния глава.