Мнозинството в парламента не  прие да разгледа и гласува закнопроекта на ПП за компенсации на битовите потребители на газ

Поне 30% скок на сметките за газ вещаят от ПП. Битовите сметки на всяко едно домакинство ще бъдат увеличени, след като мнозинството в парламента не прие да разгледа и гласува законопроекта на "Продължаваме промяната" за компенсации за битовите потребители заради високите цени на природния газ в срок от 4 месеца - от януари до края на април. Това заявиха от "Промяната" на брифинг в кулоарите на Народното събрание.
"Преди по-малко от час в залата отпадна точката, която днес трябваше да разгледаме. Тя отпадна, въпреки че вчера беше добавена в дневния ред. Отпадна в противоречие на правилника по предложение на ГЕРБ-СДС. И така битовите потребители на природен газ ще бъдат оставени сами да се справят с високите цени", заяви народният представител от ПП Радослав Рибарски.
Неприемливо е и оправданието, че компенсации няма да има, защото нямало пари. "Фондът за сигурност на енергийната система събира печалби именно затова, и то се събират повече пари от обикновено."
Общо под 200 милиона би струвало подпомагането на потребителите по схемата, предложена от ПП, изчисли още Рибарски.
Вместо парламентарната енергийна комисия да се занимава с разглеждането на дългосрочната 30-годишна стратегия на служебния кабинет за развитие на българската енергетика, следва да се помисли как домакинствата ще преживеят настоящата 2023 година, смята депутатът Владимир Табутов. Освен това, подчерта той - трябва спешно да се разработи и приеме дефиницията за енергийна бедност, което да позволи помощи да се дават таргерирано, а не "на калпак".