На 1 февруари се почита паметта на свети Трифон, роден около 225 г. в с. Комсада, в малоазийската област Фригия в Римската империя. Той  живял праведно и загинал мъченически заради вярата си. По нашите земи св. Трифон се тачи като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите. Наречен е Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята и те се благославят за плодородие. На днешния ден именници са: Трифон, Тричко, Гроздан, Лозан.


Традиционното тържество в чест на Свети Трифон се проведе в манастира „Рождество на Пресвета Богородица” в Зелин. Празникът започна с водосвет за здраве и берекет, отслужен от отец Борис. Той припомни житието на светеца и благослови миряните.


По стара местна традиция на днешния ден се избира Царица на лозята в Зелин. Всяка претендентка за приза имаше възможност да си отчупи по парче от питата с парата, приготвена от миналогодишната носителка на короната  – Антоанета Цветанова. Късметът тази година се падна на Петя Стойнова. Тя е родом от Хасково, но живее и работи в Ботевград.


12 на брой бяха участниците в надпреварата за най-добро вино – домашно производство. Те се представиха с общо 18 вина – червени и едно розе от различни сортове грозде.
Според регламента, кандидатите за Цар на виното представиха за дегустация вина, които сами са произвели за собствена консумация.


Жури в състав: Светла Петрова – член на УС на дружество “Орханиец“, доц. Георги Спасов – преподавател в Колежа по енергетика и електрони в Ботевград, член на литературен клуб “Стамен Панчев“, и Георги Везирски – представител на общинската администрация, след прецизна дегустация, определи победителя: Николай Вутов. Неговото вино покри всички показатели – за вкус, цвят и аромат.


Николай Вутов, освен майстор на виното, е и добър готвач. Той беше приготвил постното ястие за празника – боб и зеле, от 25 килограма боб и 30 килограма зеле.


Новоизбраните Царица на лозята и Цар на виното отправиха благопожелания за здрава и плодородна година. Те получиха грамоти и подаръци, осигурени от организаторите – Община Ботевград и дружество „Орханиец“.


По традиция тазгодишните носители на двата приза изпълниха ритуала по зарязване на лозите.


Организатори на празника са Община Ботевград и дружество “Орханиец“. На тържественото честване на Трифон Зарезан присъстваха Иван Гавалюгов - кмет на Община Ботевград, Борис Борисов - зам.-кмет и Стефка Граматикова - секретар, общинските съветници Дамян Маринов и Цветан Цолов.