Популярни личности от литературните среди в България са оглавявали журито и в предишните издания на ученическия конкурс. Сред тях са Петър Анастасов – поет и драматург, проф. Михаил Неделчев – литературен критик, културолог, Деян Енев – писател. Тяхното отговорно отношение и силна подкрепа издигат още повече авторитета на литературната надпревара и мотивират все повече участници през годините.  


И тази година традицията е спазена. Поканата на секретаря на Община Ботевград Стефка Граматикова - да председателства журито на  деветото издание на Национален литературен конкурс “Стамен Панчев“, прие известно лице - Добромир Банев – един от най-обичаните съвременни български поети, юрист, публицист. Това ще бъде повод той да посети Ботевград и да се срещне с участници и победители в надпреварата, както и със свои почитатели от нашия край, които ще присъстват на церемонията по награждаването. Датата ще обявим предварително, след като бъде определена от организаторите.


Препечатано от artday.bg


Добромир Банев - поетът, в чиито стихове се припознават мнозина, е роден на 30.01.1969 г. в Ловеч. Завършил е право в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Творческата му биография включва много издадени книги с поезия и проза, както и текстове за песни, изпълнени от най-забележителните ни изпълнители. 


Добромир Банев от първо лице:


"Ние не можем да съществуваме без любов, тя е основната движеща сила на всичко. Изумително е колко млади хора четат любовна поезия във време, когато всевъзможни устройства в голяма степен определят живота ни. Животът сам по себе си е поезия, само по себе си е любов, затова поезията винаги ще предизвиква усмивки и аплодисменти", споделя поетът.


"Едни живеят, други съществуват. Това, което ни отличава един от друг, е изборът. Всеки от нас избира колко жив иска да бъде."


"Не бива да бъдем завистливи и злобни. Хората не разбират, че именно злобата и завистта са причина за неуспеха, за нещастието, за леността, на която се обричат сами. Не бива да бъдем лоши един към друг, защото по природа ние всички до един сме свързани. Не бива да таим чувствата си към някого, те са за споделяне. Не бива да се страхуваме – най-вече от себе си и от това как другите ще ни приемат."


"Компромисът не може да върне нищо, което си отива."


"Любовта изключва високомерието. Тя е в непрекъснат скандал с егото на другия, защото не търпи ограничения."


Три стихотворения от Добромир Банев:


***


Привикваме към тъмното навън,


но слънцето оставя отпечатък:


отворим ли очи след тежък сън,


спокойни продължаваме


нататък.


Достигнал най-върховния екстаз,


да мога да мълча и да ме чуваш,


разбирам вече смисъла и аз:


щом можеш да обичаш –


съществуваш.


***


В този кратък живот


няма нищо случайно:


всяка бивша любов


си остава омайна;


всяка нежност боли,


ала носи и радост,


ако с друг я делим


и във младост, и в старост.


Неизбежен финал


с грандиозно начало...


Щом веднъж си живял,


няма нищо нахалост.


***


Когато очите се смеят,


защо ни е звездно небе?


Животът ти трябва да грее,


макар че от плач е роден.


Най-милата дума е „мама“.


Най-тихата дума е „бог“.


Съдбата е серийна драма


с очакван за нас епилог.


Докато участваме в нея,


е важно да помним едно –


когато очите се смеят,


ни стигат две срички:


ЛЮ-БОВ.