Райна Панчева внучка на Стамен Панчев, към участниците в конкурса: Радвам се, че има млади хора, тръгнали по най-верния път – да бъдат приятели с книгата, който ще ги направи щастливи!


Добромир Банев: председател на журито: Забележителни стихотворения, забележителни разкази и есета от страна на такива млади хора, което за мен е много обнадеждаващо!


Александър Манолов – зам.-областен управител на Софийска област: Впечатлен съм от това, което прочетох за конкурса и от големия интерес към него.


Стефка Граматикова - секретар на Община Ботевград и член на журито: Ще се постараем да направим така, че да превърнем десетата юбилейна година в един още по-голям празник за Ботевград.


За пореден път церемонията по награждаването на победителите в Национален литературен конкурс “Стамен Панчев“ се превърна в празник на духа и на съхранената памет, на заветите, които сме наследили от един от духовните патрони на Ботевград – Стамен Панчев, който преди 110 години, на 23 март, се венча за безсмъртието, давайки живота си за националното обединение на България.  


Събитието се състоя на светлия християнски празник Благовещение. Сред гостите в залата за съвременно изкуство, освен част от лауреатите, представители на организаторите и журито, бяха Райна Панчева – внучка на Стамен Панчев, нейният съпруг проф. Петър Антонов, зам.-областният управител на Софийска област Александър Манолов, директорът на ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“ Даниела Колева, учители и ученици от същото учебно заведение, родители и близки на класираните ученици, екипът на Общинска читалищна библиотека “Иван Вазов“ и други. 


Както и в предишните години, надпреварата премина под патронажа на внучката на видния ботевградски поет – Райна Панчева, и нейния син Стамен Банковски. Организатори са Община Ботевград, дружество “Орханиец“ и дружество на литературните творци от Ботевград “Стамен Панчев“. 


Тази година начело на журито, в състава на което традиционна са Стефка Граматикова – секретар на Община Ботевград и инж. Симеон Ангелов – член на Съюза на Българските писатели, бе един от най-обичаните български поети – Добромир Банев. 


“Изключително съм впечатлен от творбите, които участват в конкурса. Забележителни стихотворения, забележителни разкази и есета от страна на такива млади хора, което за мен е много обнадеждаващо“, сподели той пред присъстващите. Добромир Банев пожела на участниците да мечтаят, да не спират да четат, защото “четеното на книги дава онова знание, без което ние не можем, дава ни обща култура, която може да ни бъде само и единствено в помощ занапред, да не се отказват и да продължават да творят“.


Ученици от младежки театър “Карнавал“ с ръководител Мирослав Йорданов “потопиха“ присъстващите в света, който описват младите творци, представяйки откъси от конкурсните произведения. 


Думата бе предоставена на Райна Панчева, която прочете кратък откъс от студията на Стамен Панчев – “Възпитанието на младежта“: “В главата на всеки наш гимназист ще намерите куп химични, алгебрични, физични и геометрични формули, исторически дати и събития, безкрайни теории по езикознание, естествени и исторически науки и “все и вся“…Обаче ако решите да откриете у него един какъвто и възглед за нещата, една каквото и да е ръководна нишка в неговите мисли – това няма да намерите. И възможно ли е такова нещо? Сред оня хаос от знания, с които се изчерпва неговия мозък, има ли място за обобщаване, за оформяне, за закръгляване на всичко научено?“. “В тази своя публикация той очертава проблемите на младежта и не спират дотук, а развива цялото си теория как вижда образованието на младежта. Подчертавам, че той пише тази студия, след като завършва своето образование. Когато е на 15 години, пише разказа си “Сън“, с който прохожда в литературата. На тази възраст той вече е видял, че има мъка, има радост, щастие, разбрал е, че за бъдеш добре, трябва да работиш, нищо даром не се дава. Разказ-алегория за реалния живот, в който има и хубаво, и лошо. И накрая младият човек си задава въпроса: Защо е такъв светът? На млада възраст човек е трудно да си отговори на този въпрос, но ще може да си отговори, когато стане приятел с много книги. Този литературен конкурс има точно тази задача – да видим тръгнали ли са младите хора да стават приятели с книгата. Защото има млади хора, които само при вида на книгата така силно ги заболява главата, че трябва да си полегнат. А тук виждам желание да станат приятели с книгата. И то не малко. И не само това, тези млади хора изпитват желание да споделят искрените си вълнения, чувства, какво са видели, как са го разбрали. Затова в някои от творбите на участниците има въпроса “защо“. Има го, защото са млади и още има да работят, за да станат големи приятели с книгата“, каза Райна Панчева. Тя поздрави участниците и изрази радостта си, че има такива млади хора, “тръгнали по най-верния път – да бъдат приятели с книгата, който ще ги направи щастливи“. 


Райна Панчева връчи наградите на класираните в двете възрастови групи в двете категории: “Поезия“ и “Проза“.


Името на носителя на специалната награда, която се присъжда от Община Ботевград, обяви Стефка Граматикова – секретар на Общината и член на журито. Тя приветства гостите и участниците на церемонията, дошли от различни кътчета на България. “Разбира се винаги ни е малко тъжно, за всички онези, които километрите не им позволяват и регламентът, който изисква еднодневно посещение на Ботевград в този момент, да не бъдат тук сред нас. Но в аванс искам да кажа, че догодина, когато ще се навършат десет години от началото на тази прекрасна идея, юбилейните десет години на Национален литературен конкурс “Стамен Панчев“, организаторите отсега имат доста по-амбициозна идея, както напрахме на петата годишнина, спечелилите да могат останат в Ботевград за една нощувка, за да могат да се видят и опознаят“, сподели г-жа Граматикова. Тя издаде още една тайна, отнасяща се до журито: “Отсега г-н Банев ни обеща, че ще журира конкурса и догодина, но не сам, а заедно с г-жа Маргарита Петкова – много известна и любима българска поета.“.


“Ще се постараем да направим така, че да превърнем десетата юбилейна година в един още по-голям празник за Ботевград. Затова искам да се обърна към нашите ученици, учители, родители и съграждани, които днес са тук, да знаят, че тези десет години съвсем не бяха лесен път, а бяха изпълнени с много предизвикателства за организаторите. Ако днес съм секретар на Община Ботевград и в качеството си на такъв Ви приветствам, това съвсем не означава, че през тези години винаги е било така. Започнали сме съвсем от друго място и с друг ентусиазъм, но не сме прекъсвали във времето, въпреки трудностите, това събитие да съществува“, сподели още Стефка Граматикова и се обърна към младите хора: “Бъдете активни, очакваме Ви всяка година и догодина отново да бъдете участници в нашия конкурс.“. 


Поздрав към всички отправи и Александър Манолов – зам.-областен управител на Софийска област. Той заяви, че за него е чест да присъства на церемонията по награждаването и че е изключително впечатлен от историята на конкурса. За втора поредна година Областната администрация присъжда награда на участник от Софийска област, който се е отличил с представянето си в литературната надпревара. Тази година тя отиде при Мария Василева – ученичка от ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“.


Наградата на дружеството на литературните творци от Ботевград “Стамен Панчев“ – за най-добре представил се местен автор, връчи Симеон Ангелов, който е зам.-председател на организацията. С нея бе удостоена  ученичката от ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров Цвета Диловска. Тя определи темата на конкурса тази година /Мир и Всемир/, като провокативна. Според нея хората, “които правят изкуство – творците, трябва да са много морални, те трябва да са най-моралните“. Финалните й думи прозвучаха като призив не само към тях, но и към всички останали: “Научете се не просто да искате мир, а да искате справедлив мир!“.


Ето и имената на тазгодишните лауреати на Национален литературен конкурс “Стамен Панчев“: тук