Социалната услуга “Асистентска подкрепа„ е разкрита в началото на 2021 година като делегирана от държавата дейност. С решение на ОбС услугата се администрира от отдел “Хуманитарни и социални дейности“ в общинската администрация. Към момента 40 социални асистенти обслужват 101 потребители. При разкриване на услугата през 2021 год., като делегирана от държавата дейност, годишният бюджет е бил 402 485 лева, а през миналата година е определен в размер на 509 141 лв.


През 2022 год. с постановление на Министерски съвет е приета наредба, в която се регламентират стандарти и критерии за качеството на всяка една социална услуга, включително и за “Асистентска подкрепа“. Съгласно стандарта, и тази услуга трябва има избран ръководител и персонал. Това се посочва в докладна  до местния парламент, в която общинската администрация предлага, “с оглед на спазване на законовите изисквания, както и за осъществяване на адекватен контрол на социални асистенти и потребители“, да бъде разкрито звено “Асистентска подкрепа“ към Община Ботевград. Предлага се още към него да бъдат разкрити три щатни бройки.


Предложението ще бъде разгледано о подложено на гласуване на извънредното заседание на Общинския съвет, което ще се проведе на 16 март /четвъртък/.