Редовното заседание на Общинския съвет ще се проведе от 17 часа на 27 април  в  пенсионерския клуб на село Врачеш. Като първа точка в дневния ред е включен  доклад за административното, териториалното и социално-икономическото развитие на населеното място. Информацията е изготвена от кмета на селото Марин Бончовски. Тя съдържа обобщени данни за Врачеш в няколко точки. В нея са очертани и основните проблеми в населеното място, които стоят за решаване. Един от тях е остарялата водопреносна мрежа и честите аварии по нея. “В село Врачеш цялата водопроводна мрежа се нуждае от подмяна, за да може да се вдигне налягането да се стигне до най-високите точки. Проблем имаме на доста места: “Чешковица“ от “Радовец“ нагоре и махала “Раждавец“, където водохващането се извършва направо от водопроводната тръба и водата не се пречиства. Често налягането пада и заради поливането през лятото. ВЕЦ-ът също дърпа голямо количество от водата“, посочва в доклада кметът Бончовски. Той обръща внимание, че Общината е изготвила проект за подмяна на водопровода – етап 2, за който се търси финансиране. По улиците, които в момента се ремонтират, се извършва подмяна на водопровода със собствени средства на Община Ботевград.


В селото е изградена канализационна мрежа, като остава да се направи локална канализация на квартал “Маргинска махала“.
По отношение на газификацията, жителите на Врачеш се надяват, че тя ще продължи с по-бързи темпове. Нараства броят на желаещите да се възползват от тази услуга, най-вече в горния край на селото – квартал “Чешковица“.


Уличното осветление се управлява от девет трафопоста. Има проект за поставяне на LED лампи на всеки стълб, който ще бъде реализиран през настоящата година.


Улиците в селото с обща дължина 42 км. След изграждане на канализацията голяма част о тях бяха възстановени и преасфалтирани, но впоследствие се получи пропадане на асфалта. Към момента две трети от тях и прилежащите им тротоари се нуждаят от ремонт.


Със средства на Община Ботевград са извършени следните дейности: изградена е канализация на улиците “Люляк“ и “Кокиче“ – 160 метра; подмяна на водопровод и полагане на асфалт по ул. “Дунав“ – 240 метра; подмяна на водопровод и полагане на асфалт по ул. “Маличка“, по част от ул. Дунав“ до ул. “Трети март“ – 90 метра; смяна на водопровод и асфалтиране по ул. “Трети март“ А – 130 метра; подмяна на водопровод и асфалтиране по улица “Извор“ – 100 метра; смяна на водопровод и асфалтиране по част от ул. “Гурко“ – 220 метра; подмяна на водопровод и асфалтиране по част от ул. “Горски пътник“ – 250 метра; смяна на водопровод и асфалтиране по ул. “Александър Стамболийски“; смяна на водопровод и асфалтиране по ул. “Витиня“; Смяна на водопровод и асфалтиране по ул. “Хан Аспарух“ – 100 метра; кърпене на дупки по улиците “Ягода“, “Бузлуджа“, “Захари Стоянов“ и “Патриарх Евтимий“; почистване на река Чешковица от началото до края на селото.


Планираните за тази година дейности са: смяна на водопровод и асфалтиране по ул. “Мургаш“ ул. “Съединение“ и част от ул. “Кокиче“; възстановяване и ремонт на футболния стадион “Бошовата“; възстановяване на тротоарната настилка по ул. “Трети март“ /в момента се извършва ремонт на главната улица/; асфалтиране на игрищата в ОУ “Отец Паисий“; подмяна на водопровода и асфалтиране на първата и последната част на ул. “Витиня“; изграждане на велоалея между Ботевград и Врачеш.


В отчета се съобщава, че се предвижда в квартал “Радовец“  да бъде изградена външна площадка с уреди за фитнес, като за целта е подаден проект към Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Ако проектното предложение не спечели финансиране, площадката ще бъде изградена със средства на Общината.


Врачеш е най-голямото село на територията на община Ботевград. Територията му възлиза на 2 080 декара, а заедно с обработваемата земя, ливади и гори тя е 114 100 декара.
Жителите в селото по постоянен адрес наброяват 3 350. През лятото идват хора, които са регистрирани в други населени места, но имат къщи и вили във Врачеш. Приходящите са около 450. Десет на сто от населението на селото е от ромския етнос, се посочва още в доклада.
Детската градина във Врачеш се посещава от 118 деца, а училището – от 180.