На извънредното заседание на Общинския съвет, което ще се проведе в четвъртък, Община Ботевград, ще внесе предложение хижа “Рудината“ да бъде включена в Програмата за управление и разпореждане с общински имоти. Това съобщи кметът Гавалюгов по време на днешния брифинг с местните медии. 


“През тази седмица с областния управител на Софийска област уточнихме формата, под която Община Ботевград ще стопанисва хижа “Рудината“. Най-удачният вариант е сградният фонд, сградите са три, да бъде прехвърлен от държавна в общинска собственост, съгласно Закона за държавната собственост, чл. 54. Имаме няколко такива имота, които през годините са прехвърлени на Общината, последният е сградата, която се преустроява в приют за безстопанствени животни. Аналогично хижа “Рудината“ ще бъде актувана като общински имот за задоволяване на обществени потребности, за използването й като туристически обект“, обясни той. 


“Не искам да се ангажирам с процедурите и крайния срок, в който това ще се случи, но слагаме начело на процедурата – с решение на ОбС сградният фонд на хижата да бъде включен в Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собствено. Ще отправим отново писмено искане до областния управител. Доколкото съм запознат, прехвърлянето се извършва с решение на Министерски съвет, за да имаме вече легална възможност да ремонтираме сградите, да ги стопанисваме и управляваме“, добави Иван Гавалюгов.