Отборът на ЦСКА взе ранна преднина от 1-0 победи в общия резултат срещу Балкан в полуфиналната серия между двата тима в Националната баскетболна лига. "Армейците" откраднаха домакинското предимство на шампионите, след като ги надиграха с 90:79 (23:24, 19:16, 20:9, 28:30) на тяхна територия в зала "Арена Ботевград". Това е трети пореден успех за тима на Росен Барчовски над ботевградчани през настоящия сезон, като отборът прави първата крачка към достигането на финала в първенството.


Вторият мач от серията отново ще се проведе в Ботевград в неделя от 19:00 часа. След това серията ще се измести в София следващата седмица за мач №3 и №4 (ако е необходим), а евентуален пети двубой ще се състои в "Арена Ботевград".


ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:


След като и двата отбора пропуснаха да намерят целта от далечно разстояние в първите си нападения, центърът на Балкан Мануел Суарес постави начало на гонитбата между двата тима с класическа за себе си изява в подкошието. ЦСКА обаче също имаше какво да предложи от другата страна, разчитайки изцяло на Алекс Симеонов, записал шест поредни точки на сметката си, за да изведе "червените" напред при 2:6. 


Тимът на Росен Барчовски се възползваше от пропуските на своя опонент, а след мощен пробив и забивка на Таменанг Чо разликата набъбна до шест точки в полза на гостите при 6:12. Все пак шампионите не позволиха на колебливото начало да ги стресира особено и отвърнаха със серия от 9:3, като по този начин се доближиха на точка зад ЦСКА при 14:15. Съперниците продължаваха да си разменят кошове до края на четвъртината, когато Балкан сътвори пълен обрат чрез успешни изяви на Пол Джаксън и Денг Адел за 24:23.


ВТОРА ЧЕТВЪРТ:


Отборът на ЦСКА получи страхотно включване от пейката от резервния си център Андрей Иванов, който реализира пет поредни точки и заедно с Мартин Сотиров изведе "армейците" отново с шест точки аванс при 28:34. Стрелбата на "червените" вървеше добре и тимът вкара 5 от 9-те си тройки, докато от другата страна Балкан пропусна 9 от 10-те си далечни стрелби. Христо Захариев спомогна за увеличаването на успеваемостта на ботевградчани, които отново се залепиха на три точки зад ЦСКА при 35:38. 


В минутите до края на първото полувреме нито един от двата отбора не успя да се сдобие с по-сериозен аванс в резултата, като Балкан стигна до нова преднина от точка при 39:38. След това Брандън Йънг и Зейн Ноулс осигуриха нов обрат при 40:42, като именно това бе и крайният резултат след първите 20 минути игра.


ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:


За разлика от първото полувреме, което премина в доста бързо темпо и прилична резултатност, в началото на третата четвърт двата тима изглеждаха доста сковани. Венцислав Петков и Таменанг Чо реализираха единствените кошове от игра за ЦСКА в първите пет минути от периода, докато от другата страна Мануел Суарес и Денг Адел държаха отбора си близо до своя съперник при 45:47 в средата на частта. С една минисерия обаче "армейците" успяха да се отскубнат напред и да възстановят натрупания си от първото полувреме аванс от шест точки, след като Мартин Сотиров и Андрей Иванов бяха точни за тима на Росен Барчовски - 45:51. 


Стрелбата от тройката за домакините продължаваше да е ахилесовата пета на отбора тази вечер - 2/21 до този момент. Мачът методично се изпълзваше от ръцете на шампионите, които продължаваха да разчитат на така или иначе безуспешната си далечна стрелба. ЦСКА пък атакуваше коша на ботевградчани при всяка възможност и изведнъж разликата в резултата достигна внушителните за този двубой 13 точки при 49:62. Таменанг Чо се развихри и реализира 9 точки в третата четвърт - толкова, колкото целия отбор на Балкан за тези 10 минути. Така "червените" вече можеха да гледат към това да откраднат домакинското предимство от първенците за миналия сезон, тъй като резултатът се запази непроменен до края на частта.


ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:


В самото начало на последната част дистанцията между двата отбора се увеличи до 15 точки в полза на ЦСКА. Балкан обаче намери краткотрайно вдъхновение у Пол Джаксън и Павлин Иванов, като националът ни наниза общо третата тройка в мача за ботевградчани, за да съкрати разликата до девет точки при 57:66. Отборът на Балкан правеше всичко възможно, за да се доближи до "армейците", но от другата страна на паркета Таменанг Чо не можеше да пропусне и така ЦСКА запази аванс от девет точки при 65:74 на влизане в решителните пет минути от редовното време. Ботевградчани имаха добър шанс да свалят изоставането си до пет точки, но Христо Захариев пропусна поднасяне и в ответните две нападения Йънг и Андрей Иванов отново вдигнаха разликата до двуцифрените размери при 67:78. Балкан продължаваше да прави опити да връща интригата в мача, най-вече заради своя лидер Мануел Суарес, който на няколко пъти отбеляза кош плюс фал,за да върне отбора си в мача при 76:82 с оставащи 76 секунди на таблото. Фамозен слалом на Чо отново вдигна разликата до осем, преди Павлин Иванов да реализира от тройката за 79:84 и оставащи 43 секунди на часовника.


ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ: 


БАЛКАН: Никос Дипларос, Павлин Иванов, Христо Захариев, Димитър Димитров, Мануел Суарес


ЦСКА: Брандън Йънг, Венцислав Петков, Таменанг Чо, Алекс Симеонов, Зейн Ноулз