Отборът на Балкан Ботевград записа първата си победа в полуфиналната серия с ЦСКА в плейофите на Националната баскетболна лига. Шампионите изравниха серията с “армейците”, след като спечелиха мач №2 с 80:71 (15:16, 28:17, 21:14, 16:24) пред своите привърженици в зала “Арена Ботевград”. По този начин резултатът вече е 1-1, а сега серията се измества в София за мачове №3 и №4, които по програма ще се проведат в сряда и петък.


Тимът на Петър Златанович подходи хладнокръвно в края на втората четвърт и в началото на третата, като в този период “зелените” записаха опустошителна серия от 23 поредни точки, която се превърна в основната причина за успеха на първенците от миналия сезон. Друг интересен факт е, че днес Балкан стреля доста по-добре от далечно разстояние в сравнение с мач №1, отбелязвайки 12 от 34-те си опита. Също така ботевградчани допуснаха само 9 грешки в нападение.


Ситуацията за ЦСКА се усложни още преди началото на срещата, тъй като тимът не можеше да разчита на своя стрелец Венцислав Петков, който страда от контузия също като друга важна фигура в тима на “армейците” - Драган Зекович. Проблем за столичани бе и представянето на Зейн Ноулс, който бе лимитиран до само 3 точки при 1/7 стрелба от игра.


ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:


Балкан отново започна колебливо със стрелбата си, по подобие на първия мач, когато тимът пропусна 20 от първите си 22 далечни изстрела. Ботевградчани не успяха да намерят целта зад дъгата в първите си два опита и допуснаха минисерия от четири поредни точки за ЦСКА - 0:4 след откриващите 180 секунди игра. Близо четири минути бяха нужни на шампионите, за да достигнат до първия си кош от игра - успешен пробив на Денг Адел за 2:4. Пропуските на домакините отдалеч продължаваха да се трупат, но все пак отборът изравни резултата чрез силната си игра в защита - 6:6 в средата на първата част.


Впоследствие ботевградчани се сдобиха с първата си преднина в мача, а Христо Захариев "счупи каръка" на отбора си и вкара първата тройка за своя тим в мача, като по този начин шампионите поведоха с 11:8. Възпитаниците на Росен Барчовски не допуснаха срив в представянето си и чрез лидерството на Брандън Йънг "армейците" отново се сдобиха с крехка преднина в изключително равностойната и нискорезултатна първа четвърт - 12:14. В крайна сметка двата тима се оттеглиха на кратка почивка при точка аванс в полза на ЦСКА - 15:16.


ВТОРА ЧЕТВЪРТ:


Бляскавите моменти в мача за съжаление продължаваха да са твърде голяма рядкост, но все пак с такова се отличи звездата на "червените" Таменанг Чо, който се отличи със забивка, а освен това бе фаулиран от Никос Дипларос. Така отборът на ЦСКА достигна до най-голямата си преднина до този момент - пет точки при 15:20. Момчетата на Петър Златанович разчитаха на индивидуалната класа на Никос Дипларос, който с две поредни тройки съкрати дистанцията между двата тима до само една точка при 21:22. Ботевградчани продължаваха да увеличават успеваемостта си от тройката с още един успешен изстрел, този път от Мануел Суарес за 24:24, но малко след това "червените" отново дръпнаха с пет напред при 24:29 с оставащи около пет минути до края на първото полувреме.


Подобно бе развитието на играта и в следващите мигове от срещата - ЦСКА поведе за пореден път, на Балкан върна паритета с тройка на Павлин Иванов и кош на Николай Грозев за 33:33 на влизане в последните 120 секунди от втората четвърт. Павлин "влезе в зоната" и с втория си последователен успешен изстрел зад дъгата донесе аванс на Балкан при 36:33. Това развитие на двубоя даде тласък на домакините, които затвориха първото полувреме с невероятна серия от 15 поредни точки, за да излезе напред с 43:33 на голямата почивка.


ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:


Балкан нанасяше удар след удар след удар върху своя съперник. Веднага след началото на второто полувреме отборът на Петър Златанович записа седем бързи точки на своята сметка в рамките на минута и половина, като по този начин серията на домакините достигна внушителните 22 поредни точки. С тройка на Алекс Симеонов тимът на ЦСКА най-сетне прекъсна опустошителната вихрушка от другата страна, но така или иначе разликата продължаваше да е двуцифрена при 53:37 в полза на шампионите от Ботевград.


Страхотна тройка с фал на Христо Захариев вдигна дистанцията между двата тима до цели 20 точки при 57:37, но след това Алекс Симеонов се опита да върне ЦСКА в мача с две поредни тройки, чрез които дистанцията бе скъсена до 14 при 57:43. "Армейците" не смятаха да се предават и се опитваха всячески да свалят разликата до едноцифрените размери преди началото на последната четвърт, но заради неспортсменско нарушение на Алекс Симеонов срещу Павлин Иванов отборът на Балкан реализира четири поредни точки и поведе с 64:47 след 30 минути игра.


ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:


Ботевградчани увеличиха преднината си до над 20 точки в началото на финалния период и по този начин си дадоха допълнителна доза спокойствие и увереност. ЦСКА не достигаше до почти никакви лесни точки, като единствено агресивността на Таменанг Чо носеше нещо позитивно на "армейците" - 69:51 в полза на Балкан. Американецът носеше отбора на гърба си в тези минути и собственоръчно помогна на "червените" да стопят изоставането си до 12 точки при 69:57 при преполовяването на последната четвърт. Дамян Минков също се присъедини към наказателната акция на своя съотборник и чрез бившия младежки национал гостите намалиха изоставането си до девет при 71:62, преди Павлин Иванов да отбележи важни два наказателни удара, за да върне двуцифрената разлика - 73:62.


Изключително ключова тройка на Никос Дипларос от деветия метър помогна на Балкан да разполага с аванс от 10 точки при 78:68 с оставащи точно две минути до финалната сирена. Лека липса на концентрация се усети в редиците на домакините в следващите моменти от мача, като те позволиха на ЦСКА да свали дистанцията до седем точки и да разполага с притежание при 78:71 и 31 секунди на таблото. Брандън Йънг обаче не успя да завърши под коша след слалома си през защитата на "зелените" и така ботевградчани получиха шанс да затворят мача в своя полза - 80:71. 


Мануел Суарес отново беше най-полезен за Балкан с дабъл-дабъл от 22 точки и 11 борби. Никос Дипларос реализира 14 точки, Павлин Иванов добави 13, а Христо Захариев завърши срещата с 11 точки и 9 борби.


Таменанг Чо се отличи с дабъл-дабъл от 19 точки и 12 борби за ЦСКА. Брандън Йънг приключи с 16 точки, а капитанът Алекс Симеонов наниза 14 точки и овладя 5 борби. 


ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:


БАЛКАН: Пол Джаксън, Павлин Иванов, Христо Захариев, Денг Адел, Мануел Суарес


ЦСКА: Брандън Йънг, Мартин Сотиров, Таменанг Чо, Алекс Симеонов, Зейн Ноулс