В момента талантливият плеймейкър на Балкан Александър Гавалюгов се намира в австралийската столица Канбера, където взима участие в NBA Global Academy - лагер, в който са събрани баскетболисти с висок потенциал извън САЩ.


През годините в центъра за високи постижения на Баскетбол Австралия са се подвизавали играчи от най-високо ниво като Андрю Богът, Матю Делаведова, Данте Екзъм, Джо Ингълс, Люк Лонгли и Пати Милс. Възпитаник на NBA Global Academy през 2019-а пък е младата звезда на Оклахома Сити Тъндър Джош Гиди.


 Това е поредното значимо постижение за Гавалюгов, който вече на два пъти през миналия сезон имаше шанса да играе в Младежката Евролига - веднъж на квалификационния турнир в Задар и след това на финалния турнир в Каунас. Там той бе част от сборен отбор от високопотенциални европейски таланти.

 

Гавалюгов е включен в националния отбор на България до 18 години- От 16 юни националната формация ще започне подготвителния лагер в Ботевград, целта е европейското първенство в португалския град Матозиньош.  Гардът ще се включи в подготовката след завръщането му от Австралия.