До вторник Община Ботевград ще приключи събирането и обобщаването на информацията за нанесените щети от наводненията в последните седмици, след което, в сряда - 28 юни, тя ще бъде внесена в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Това съобщи на днешния брифинг с местните медии кметът на общината – Иван Гавалюгов.


„За голяма част от щетите, които се случиха в началото на месеца, ние и сега имаме описание, подготвена документация, която включва и корекцията на река Новаченка, но в момента се събира информация за щетите и от последните наводнения. Обследвано и описано е и състоянието на река Чешковица във Врачеш. В началото на следващата седмица чакаме оценка и становище, както и количествено-стойностна сметка от лицензиран специалист за щетите и какво трябва да се извърши по Чешковица, както и по Новаченка.“ – каза Иван Гавалюгов. Според него корекцията на около 700 метра от коритото само на река Новаченка ще е на стойност около 1 600 000 лв.


Градоначалникът изрази надежда, че желанията на всички засегнати, на всички общини, обявили бедствено положение заради наводненията, ще бъдат задоволени и то в най-кратък срок.