Община Ботевград, със свои сформирани екипи, посещава на място домакинствата, засегнати от водните стихии. Прави се щателно проучване и описване на нанесените имуществени щети върху частните имоти. В съвсем скоро време с участието на общински съветници ще бъде създадена комисия, която да направи разпределение на общински средства за частично подпомагане на пострадали наши съграждани.  Това съобщи кметът Иван Гавалюгов преди началото на вчерашното извънредно заседание на Общинския съвет. 


“На редовната сесия през юни ще имаме много по-ясна и конкретна информация. С Ваше виждане и усмотрение ще определим размера на общата сума, която да бъде отпусната като еднократна помощ за подпомагане и преодоляване на щетите от наводненията. Междувременно държавата има процедура, чрез дирекция “Социално подпомагане“, за отпускане на еднократна помощ при определени условия – социално слаби граждани, единствено жилище, т.е. не се подпомагат всички. Но така е по разписаните разпоредби за подпомагане на хора при възникване на такива извънредни обстоятелства. Община Ботевград ще се опита да надгради и разшири тази помощ. Но хората не могат да очакват, че ще бъдат напълно обезвъзмездени с общински средства“, обясни той. 


Иван Гавалюгов запозна съветниците с реалната обстановка вследствие на наводненията на територията на общината.  


Ситуацията в село Новачене беше овладяна. Направено е обследване, взети са конкретни мерки за проектиране на отводнителна система и корекция на река Новаченка, която излезе от коритото си и заля улици и дворове в селото. Очаква се становище от хидрогеоложко проучване. С тези мерки Община Ботевград ще кандидатства пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане за осигуряване на необходимите средства. 


Село Гурково е най-тежко пострадалото населено място. Там няма придошла река, а изключително голямо количество вода, стекла се от съседните склонове. Щетите са по общинската инфраструктура, наводнени и засегнатите са частни имоти. Взети са необходимите мерки – за момента почистване на общинската инфраструктура. Хората със собствени средства са предприели почистване на имотите си, помощ е оказана от Районната служба по противопожарна и аварийна безопасност. От страна на ВиК са предприети своевременни действия по възстановяване на водоподаването в селото. Всяко едно експлоатационно дружество – електроразпределителното, газовото, е понесло щети в различна степан. 


“Хубавото в цялата ситуация е, че щетите, обемът, обхватът не са катастрофални. В никакъв случай не можем да кажем, че това са безобидни или пренебрежимо малки валежи. Напротив, те нанесоха щети по инфраструктурата“, каза Иван Гавалюгов. 


В село Липница са повредени и отнесени две мостови съоръжения, залети са няколко имота по поречието на реката. Стеклите се кални маси между Липница и Елов дол са разчистени със сили на жители на селата.  


В последните дни обилните валежи доведоха до наводняване на имоти в ниската част на село Врачеш. Основната причина, която е констатирана, са скатни води от склоновете на гробищния парк. Те заляха най-ниските имоти, намиращи в източната част на селото. На помощ се притекоха екипи на пожарната от Ботевград, Правец, Етрополе и Пирдоп. Щетите и отпечатъците от водата остават. 


Във вилна зона Зелин са наводнени няколко имота. Причина за това са водите, които навлязоха от водостоците на магистралата, отводняването на склоновете на Стара планина, южно от магистрала “Хемус“. “Всички дерета под една или друга форма са застроени. Нарушено е тяхното естествено състояние, оттук и естественият път на водата. Това е в годините назад. Факт е, че от много години подобни интензивни валежи са рядкост. Даже, когато е правена реконструкция на канализацията във вилна зона “Зелин“, преди десетина години може би, такова техническо решение явно е било взето – тези водостоци са вкарани в канализацията на вилната зона. Затова много често наблюдавате и правилно констатирате, даже някои се забавляват – как излизат едни гейзери от шахтите, било то по главния път, или в участъци от улиците на вилната зона“, обясни кметът Гавалюгов. 


В Ботевград при пороен дъжд се наводняват обичайните участъци.5 “Имаме проблеми с канализацията и това никога не сме го отричали. Тя е изградена преди повече от петдесет години. Каква е поддръжката на канализационната система, мога да коментирам само от 2015-та година насам. Тези дъждове показаха необходимостта от приоритизиране инвестициите на Общината по отношение решаване проблемите на канализацията в Ботевград и не само. Концентрирали сме нашето внимание основно в подмяна на водопреносната система, което вие наблюдавате през последните няколко години, но междувременно сме правили съответните корекции и почистване на канализационна мрежа, там където в конкретния случай са констатирани проблеми“, съобщи градоначалникът и уточни: “През 2022 година и през настоящата година общински средства в размер на 147 000 лева са отишли само за почистване на канализационната мрежа, основно в Ботевград. И около 200 000 лева са вложени в ремонт и изграждане на канализация. Отделно ВиК операторът предприема действа със собствени средства и техника за отпушване на канализация. Отпушването е различно от почистването. Това са крайно недостатъчни средства. В бъдеще ще трябва да отделяме по-сериозно внимание за поддръжка, ремонт и почистването на канализационната мрежа в Ботевград, която, доколкото аз имам информация, не е почиствана от десетилетия. Не казвам отпушвана там, където има запушване на отклонения към имоти, а почистване на основните канализационни колекторни тръби, които отвеждат водите към пречиствателната станция за отпадъчни води. В момента се извършват такива действия в един доста невралгичен район – бензиностанцията при гимназията, а през следващата седмица - в ЖК “Саранск“, по улица “Преслав“, където е другата ниска част на града.“.