На 29 юни в Трудовец ще се проведе редовното заседание на Общинския съвет. Като първо точка от дневния ред е включен доклад за социално-икономическото състояние на селото, подготвен от кмета Еленко Иванов.


В информацията се посочва, че приетата за 2022 година инвестиционна програма е изпълнена. Изброени са всички дейности, извършени за този период. Най-мащабната, която се реализира, е подмяна на водопровода – първи етап от проекта, изготвен от Община Ботевград и финансиран от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Поименно са изброени улиците в двата края на селото, където е извършена подмяна на стария водопровод.


Ето и останалите дейности, изпълнени през миналата година: Изграждане на велоалея между Ботевград и Трудовец – първи етап; текущ ремонт и изграждане на детска площадка между улиците “Любен Каравелов“ и Александър Стамболийски“; ремонт на покрива на физкултурния салон в детска градина “Здравец“; Цялостна подмяна на уличното осветление с лед по улиците “Панчовска“, “Цар Симеон“; “Трети март“, “Александър Стамболийски“, “Републиканска“; подмяна на водопровод и преасфалтиране на ул. “Извор“ – 90 метра; изкърпване на компрометирани участъци от пътната настилка, повдигане на канализационни шахти.


В процес на изпълнение са реконструкция на водопроводната система в Трудовец в уточнения обхват от полученото финансиране през 2022 год. и етап 2 от газификацията на вилна зона “Лозята“. Това пише още в доклада за Трудовец. В него са изброени и дейностите, реализирани от Кметството. Тяхната основна цел е подобряване на средата за живот и формиране на правилно отношение на жителите към нея. 


Извършена бе подмяна и монтаж на нови пътни знаци – стопове, “Внимание деца!“ на възлови кръстовища на с. Трудовец. Опреснява се маркировката на пешеходните пътеки. Уличното осветление се поддържа ежеседмично.


Парк “Ракитин“ се поддържа редовно: алеи, цветарници, храсти и дървета, засаждат се нови. Извършен е текущ ремонт и са подменени плочки  по алея в парка – 75 метра. Поддържат се местата за отдих, спортните и детските площадки. Със собствени средства е създадена детска площадка в махала “Манастирица“. 


Почистват се нерегламентирани сметища по коритата на реките “Касица“ и “Калница“. 


През миналата година са раздадени 75 кофи за смет.  


Редовно се почиства гробищния парк – тревните площи се косят ежеседмично, поставиха се нови порти и бе подменена канализацията на чешмата в старата част.


Извършено е облагородяване на пространството при изворните чешми “Недковец“ и “Петеля“ – изграждане на дренаж и плочник, поставяне на пейки и кошчета, озеленяване. 


В информацията се посочват два текущи проблема – с бездомните кучета и с електрозахранването в вилната зона, поради непрекъснато увеличаващия се брой на постоянно живеещите там. 


Кметство Трудовец изпитва остра нужда от повече работници за ефективно поддържане на околната среда с оглед броя на обектите, площта, както и броя на населението, пише още в доклада.