Към този момент 90% проекта - етап 1, за подмяна на водопровода в Трудовец е изпълнен, или 40% от целия водопровод на селото вече е подменен. Това съобщи кметът на Трудовец Еленко Иванов пред Общинския съвет вчера, когато на дневен ред бе докладната са социално-икономическото и административно развитие на населеното място. 


“Бяхме в готовност веднага след получаване на средствата да започнем работа по изпълнение на проекта за подмяна на водопровода, тъй като вече беше проведена процедура за избор на изпълнител. Работата по него не е спирала. Остава да се пристъпи към подмяна на довеждащия водопровод по ул. “Бистрица“. 3,2 милиона лева е полученото финансиране за реализиране на първия етап. Поетапно ще започне и възстановяването на уличната настилка. В бюджета на държавата за тази година е заложена и останалата сума за следващия етап. Това е един много важен проект за селото и съм удовлетворен, че е осигурено финансиране“, каза пред съветниците Еленко Иванов. 


Освен към общинското ръководство, кметът на Трудовец изрази благодарност към хората, които помагат за реализиране на различни инициативи в селото, както и на служителите в кметството за отговорната работа. 


Общинският съветник Николинка Цолова изтъкна, че подмяната на водопроводната мрежа безспорно е най-значимият проект за селото. Тя подчерта, че благодарение на него, услугата “водоподаване“ е подобрена по 26 улици. 


“Благоустрояването и подобряването на жизнената среда в Трудовец е видно. Като жител на селото изказвам лична благодарност за обновяването на обществените чешми и облагородяване на пространствата около тях, както и за новоизградената детска площадка на улиците “Александър Стамболийски“ и “Любен Каравелов“. В инфраструктурата на всяко населено място има какво да се желае, компрометирани участъци има, но все пак сме обнадеждени, че държавният бюджет ще бъде приет и че в плана за капиталови разходи на общината ще бъдат включени по-важните обекти“, каза тя.


Николинка Цолова призова общинското ръководство да откликне на нуждите на кметството за още един-двама работници, “защото е видно с какво желание се поддържат кварталните градинки и детските площадки в селото“. 


Тя обърна внимание и на още един радостен факт -  ръста на учениците в ОУ “Любен Каравелов“. През новата учебно година в училището ще функционират две паралелки в първи клас.  


Цветан Миньовски също поздрави кмета на Трудовец за активната му работа. 


На въпрос на Тихомир Найденов, дали по проекта за подмяна на водопровода са предвидени средства за цялостно преасфалтиране на улици“, Еленко Иванов отговори, че ще бъде извършено траншейно асфалтиране. Кметът на Трудовец обясни, че се работи и по проекти за цялостно асфалтиране, като даде пример с улица “Стубелска“, за която е осигурено финансиране. По негови думи, в процес на изготвяне е и проект за цялостно подмяна на асфалтова настилка по ул. “Цар Симеон“.  


Докладът за социално-икономическото и административно развитие на село Трудовец бе приет единодушно от присъстващите съветници - с 27 гласа “за“.