В докладна записка до общинската администрация директорът на Детска градина “Кокиче“ – Милена Маринова, предлага да се създадат нормативни условия за допълнителни педагогически услуги в индивидуална форма. Към настоящия момент провеждането на допълнителни педагогически услуги в детските градини на община Ботевград се организира единствено в групова форма на работа, като баскетбол, футбол, таекуондо, английски език, народни, спортни танци и други. В тази връзка директорът на детска градина “Кокиче“ прави предложение да се регламентират индивидуални занимания с логопед, психолог, кинезитерапевт, учител по пиано и други, съобразно нуждите на децата. Дейностите могат да бъдат предоставени като допълнителни педагогически услуги, които се заплащат от родителите, по тяхно желание, заявено в писмен вид, по преценка на директора и педагогическите специалисти.


Предложението на директора на детска градина “Кокиче“ е цената на едно индивидуално занимание да бъде 7-10 лева, като се вземе предвид, че тези занимания трябва да се провеждат поне два пъти седмично в зависимост от потребностите на децата и предварително информиране на родителите.


Следващото предложение в Наредбата е направено от общинската администрация. Намерението е да се въведе експресно изпълнение на административни услуги - в рамките на работния ден, срещу 10 лева. Обикновените ще се изпълняват в рамките на 3 работни дни, срещу 5 лева, както досега.  


Такса няма да се заплаща за: издаване на удостоверение за раждане – оригинал; издаване на удостоверение за сключен граждански брак – оригинал; издаване на препис-извлечение от акт за смърт – за първи път; промяна на актове за гражданско състояние; издаване на удостоверение за верен ЕГН; възстановяване или промяна на име; отразяване или промяна на режим на имуществените отношения между съпрузи; съставяне на актове за гражданско състояние на български граждани, които имат актове, съставени в чужбина; комплектуване и проверка на документи към искане за установяване на българско гражданство; издаване на удостоверение за настойничество и попечителство; признаване и изпълнение на съдебно решение или друг акт на чуждестранен съд, или друг орган.


В Община Ботевград е постъпила докладна от Деян Николов – директор на Общинско предприятие “Балкан“, стопанисващо спортните имоти. Той отправя няколко предложения. Първото е да се въведе отделен абонамент при използване на сауната в учебно-тренировъчен комплекс “Васил Левски“, съответно за 10, 25, 50 и 100 посещения за деца и ученици и възрастни, като при формиране на цените той е изходил от цена за едно посещение. Картата за: 10 посещения на деца и ученици ще струва 40 лева, а за възрастни – 60 лева; 25 посещения на деца и ученици – 100 лева и 140 лева за възрастни; за 50 посещения на деца и ученици – 150 лева, а на възрастни – 200 лева; 100 посещения на деца и ученици – 250 лева, а на възрастни – 300 лева.


Второто предложение е да се увеличат таксите за вход на открит плувен басейн:


За учащи до 19-годишна възраст - от 3 на 5 лева и 5 на 7 /за събота и неделя/;


За всички останали лица – от 5 на 7 лева и от 7 на 10 лева за посещение в събота и неделя.


Като мотиви за това предложение директорът на ОП “Балкан“ е посочил: инфлацията за периода юни 2016 – май 2023 – 43,8%; минималната работна заплата, която през 2016 е била 420 лева, а през настоящата – 780 лева; повишаване на цената на водата, която е основен ресурс; повишаване на цената на тока.


Третото предложение е да се създаде нова услуга в чл. 55а, т.5 – ползване на помещения в Арена Ботевград – 10 лева на час за тренировъчен процес и 50 лева на час за други мероприятия.


Към настоящия момент не се предлага такава услуга, а има интерес за ползване на помещения в Арена Ботевград, поради което следва да се създадат подходящи условия и ред в залата Това посочва в докладната директорът на ОП “Балкан“. 


Последното предложение е да се създаде нова услуга за възмездно ползване на градския стадион “Христо Ботев“. Към момента той се ползва безплатно от футболните клубове на територията на община Ботевград и Българския футболен съюз, съгласно споразумение за съвместна дейност с общинската администрация. Директор от ОП “Балкан“ предлага да се създадат ред и условия за възмездно ползване от лица, извън кръга на ползващите безвъзмездно спортната база. В Наредбата се създава нова т.6 в чл. 55а, която регламентира такса за ползване на терен на градския стадион “Христо Ботев“ – за 90 минути /провеждане на стандартен футболен мач/ - 500 лева, за тренировка до 90 минути – 250 лева.


Докладна с всички направени предложения за промени в Наредбата за определянето и администрирането на местни такси и цени на услуги е внесена за гласуване в Общинския съвет.