Няма проблеми с доставките на дърва за огрев в община Ботевград, имаме достатъчно наличности за потребностите на местното население, увери директорът на Държавно горско стопанство – Ботевград – Борислав Кутузов. 


“Има граждани, които се снабдяват с дърва от дърводобивните фирми. Други подават заявления при нас и в Община Ботевград. Заявленията от Общината своевременно ни се предоставят. Цената, на която Горското стопанство продава дърва за огрев, е 130 лв. на кубичен метър. На нарязаните и нацепените е по-висока – 150 лв./куб.“,  съобщи директорът на Горското. Той уточни, че цените не са повишени и че не се наблюдава прекомерно търсене в сравнение с миналата година. За 2022 година Държавно горско стопанство - Ботевград е продало общо около 760 кубика нарязани и нацепени дърва за огрев. 


Към настоящия момент с дърва за огрев са снабдени 50 домакинства, предстои да бъдат доставени на още 40, подали заявления. Удовлетворяват се и исканията на хората, които желаят сами да си добият дърва за огрев, предимно от селата. 


“Продължителните проливни дъждове попречиха на дърводобива, но сега не срещаме затруднения. В момента заводите, използващи дървесина, работят по-бавно и с по-малки количества. Затова нямаме проблем с обезпечаване на населението с дърва за огрев. Уведомяваме хората предварително по телефона за деня и часа на доставката. Доста често се случва те да я отложат поради някаква причина. Тогава се налага да изчакат, тъй като ние доставяме дървата на следващия по списък, заявил същото количество. Забавяне има, защото трява да се съобразим и с исканията на хората - едни искат бук, други предпочитат дъб, за камина, за печка и т.н.“, обясни Борислав Кутузов.