Общинското ръководство иска съгласието на местния парламент за обособяване на звено “Приют за безстопанствени животни“. В мотивите да докладната се посочва, че общинската администрация е предприела съответните действия по изпълнение на законовите изисквания за изграждане на приют за безстопанствени, като за целта е извършено преустройство на съществуваща едноетажна сграда. За да функционира ефективно и целесъобразно, е наложително организационно, кадрово и финансово обезпечаване на приюта.


Съгласно чл.43, ал. 1 от Закона за защита на животните е необходимо: назначаване на управител, който трябва да има висше образование; осигуряване на ветеринарен лекар за ветеринарномедицинско обслужване на животните, осигуряване на необходимия брой и вид служители; осигуряване на свободен достъп на гражданите в приюта; създаване на условия за обществен контрол; осигуряване на възможност за връзка с приюта. Това се посочва още в докладната записка. С нея се иска съгласието на Общинския съвет за обособяване на звено “Приют за безстопанствени животни“ с три щатни бройки: управител, и двама гледачи на животни. 


Предложението е включено в дневния ред на извънредната сесия на местния парламент, насрочена на 23 август.


Да припомним, че в приют бе преустроена бившата сграда на Гражданска защита в Ботевград. В момента там текат довършителни работи. 


Според неофициална информация за управител на приюта ще бъде назначена Ева Нишева – досегашен еколог на Община Ботевград. Неотдавна от администрацията публикуваха обява за овакантената длъжност.