На Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, която се провежда в Полша, българският отбор спечели пет медала: златен, три сребърни и бронзов. Състезателите се конкурираха с 260 участници от 52 държави.


Най-високото отличие – златен медал, е за Баян Гечев от Правец. Той е ученик  в 11-ти клас в Софийската математическа гимназия, а основното си образование е завършил в ОУ „Н. Вапцаров” в Ботевград.
Баян за втори път е в състава на националния отбор по астофизика. Той започва да се интересува от астрономия и физика в 8 клас, когато се явява на различни състезания. Учителите, които са го подготвяли, са Александър Куртенков по астрономия и Георги Александров по физика (доскорошен състезател по физика и астрономия). На миналата Международна олимпиада по астрономия и астрофизика Баян печели сребърен медал. А на Европейската олимпиада по физика – печели бронзово отличие.


Тази година Баян участва и в други две олимпиади по физика - в Германия (Хановер -  сребърен медал) и в Япония (Токио - бронзов).