17-годишната Калина Бояджиева стана европейска шампионка за девойки в кат над 68 кг. Това се случи само два дни, след като Бояджиева спечели и златото в надпреварата в олимпийските категории за жени на първенствата, които се провеждат успоредно в Талин. В отборното класиране България се нареди на челното второ място от над 30 държави в Европа и категорично заяви своята доминация в таекуондо.


Днес, Кали бе над всички и преодоля противничките си в четири битки. В първия кръг тя победи Мария Мониз от Португалия, на четвъртфинала се наложи над черногорката Анджела Беришай, а на полуфинала, българката отстрани поставената под номер 1 украинка Мария Кутц. В срещата за златото Калина елиминира и босненката Сара Пидро с категоричното 2:0 рунда, и завоюва вторият златен медал за България. Забележителното е, че след доста труден първи рунд и победа 21:18 Калина приключи втория рунд и с това финала само за 10 секунди (12:0), след 4 светкавични удара в главата! Заслужена бе и честта, лично президента на Световната Федерация д-р Чо да награди детето чудо на Таекуондо - Калина Бояджиева.


Така в двете европейски първенства Калина не допусна загуба в нито един рунд и спечели безапелационно с 2:0 всяка битка! Националката ни е възпитаник на ТК Херея с личен треньор Пламен Трънски и треньори Ангел Кирчев и Станимир Лазаров, които я съпровождат и на битките в Естония.


При девойките, доброто представяне имаше Мартина Атанасова в кат-59 кг., което и отреди 5-то място след 2 победи срещу представителки на Гърция и Черна гора, но испанска опонентка спря пътя на Марти към медалите. Мартина е национал и възпитаник на ТК Феникс с треньор Юлиян Стефанов. При мъже и жени днес на татамито излезна националният ни състезател Християн Георгиев,който е възпитаник на ТК Ахил с треньори Венцислав Соколов и Радостин Григоров. Той взе първия си мач срещу Сърбия, но отстъпи на представителя на Азербайджан, който стана шампион в кат. - 58 кг.   


Представителката на националния отбор и атлет от ТК Левски с треньори Калоян Бинев и Фарзад Золхадри, Александра Георгиева също взе първия си мач при жени-49 кг срещу Финландия, но представителката на Израел я спря във втория мач.


Националите ни бяха придружавани от националните треньори Фарзад Золхадри и Владимир Далаклиев.