Световното първенство по футбол през 2030 г. ще се играе на три континента и в шест страни. Това обяви Световната футболна федерация (ФИФА), като срещите ще се играят в Европа, Африка и Южна Америка. Държавите пък са Испания, Португалия, Мароко, Уругвай, Аржентина и Парагвай.


Шампионатът ще отбележи 100 години от първото световно първенство в историята (1930 г.).


Съветът на ФИФА единодушно реши, че единствената кандидатура ще бъде обединената оферта на Мароко, Португалия и Испания, които ще бъдат домакини на събитието през 2030 г. и ще се класират автоматично от съществуващото разпределение на слотовете при условие, че завърши успешно процеса на наддаване, проведен от ФИФА, и решението на Конгреса на ФИФА през 2024 г.


Освен това, след като взе предвид историческия контекст на първото в историята световно първенство по футбол, Съветът на ФИФА единодушно се съгласи да организира церемония по отбелязване на стогодишнината в столицата на Уругвай - Монтевидео, където през 1930 г. се провежда първият шампионат. Това ще се случи, като първите три мача се проведат в Уругвай, Аржентина и Парагвай.


"В един разделен свят ФИФА и футболът се обединяват", заяви президентът на ФИФА Джани Инфантино. "Съветът на ФИФА, представляващ целия футболен свят, единодушно се съгласи да отпразнува по най-подходящия начин стогодишнината на Световната купа".


ФИФА също така обяви, че започва процес по наддаване за домакинство на световното първенство през 2034 г.