Президентът на Република България Румен Радев изпрати поздравителен адрес до председателя на „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед-Етрополе“, Владимир Александров за изграждането и даряването на мултисензорна стая за децата със специални образователни потребности (СОП) в Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) в гр. Етрополе. 


В стаята се използват светлини, звук, цветове и други сензорни знаци, за да успокоят, ангажират и подпомогнат децата да се развиват емоционално и когнитивно. Зоната в ЦСРИ - Етрополе е оборудвана с над 30 специални уреди и всички необходими приспособления към тях. Според Мила Пашова – експерт социални услуги на областно ниво, това е най-модерната и най-добре оборудваната сензорна стая на територията на София област.


 Предназначена е да улеснява децата, като ангажира сетивата им и предоставя сензорна стимулация в безопасна и спокойна среда, независимо от тяхната възраст или способности. Работи се по посока развитие на сетивата, провокиране на интерес, подобрение при двигателни проблеми, увеличаване на издръжливостта, работата със страхове и трудната адаптация, хиперактивност.


Мултисензорната стая е особено подходяща както за здрави деца, така и за деца със специални образователни потребности във всякакви възрасти.  


Децата със СОП от ЦСРИ ще имат възможността да подобряват общото си състояние, като  ще могат да се потопят в интерактивна атмосфера и да развият сетивата си в удобна, комфортна и приятелска среда. Стаята  допринася рехабилитацията и намалява нивата на стрес, което е от изключителна важност при хора с  подобни потребности. Несъзнателно те стават по - отворени към заобикалящия ги свят, преодоляват трудностите си и отварят сетивата си. Прекараното време в стаята ще спомогне и ежедневната комуникация на децата, ще се неутрализират слабите страни и ще се развият силните такива. Всички дейности в стаята се извършват под формата на игра, като желаният краен резултат, а именно обществената  и социална интеграция,  се достига по- лесно.  Демонстрация на всичко това направиха Ралица Василева – психолог и социален работник, и Невена Пашова – специален педагог, които са преминали редица обучения и адекватно боравят с всички модули, което предпоставя един пълноценен процес на обучение на децата със СОП. 


Гост на официалното откриване беше Станка Димитрова – временно изпълняваща длъжността кмет на община Етрополе, която благодари на спонсорите за жеста към децата.


Владимир Александров връчи документите за дарението лично на Валентина Герчева, директор на ЦСРИ Етрополе като пожела много успехи и обеща своята подкрепа и занапред и подчерта, че мултисензорната стая, както и солната стая са повод за гордост на община Етрополе.