Процесът срещу Маским Стависки е насрочен в Апелативния съд на първи декември. Делото за катастрофата край река Ропотамо започва отново, след като на 27 октомври бе върнато от Върховния касационен съд.

Решението на ВКС бе подписано с особено мнение от председателя на съдебния състав Иван Недев.

"Считам обжалваното въззивно решение за правилно и законосъобразно, а наложеното наказание - справедливо", пише Недев в своето особено мнение.

Според защитата на Стависки особеното мнение на Недев е важно обстоятелство, което показва, че решението за връщане на делото е взето с два на един гласа. Адвокат Росен Кожухаров, който е един от защитниците на Стависки, каза, че те ще използват всички възможности, за да се потвърди предходното решението на Апелативния съд.

На 7 май тази година състав на Апелативния съд в Бургас, с председател Мелкон Мелконян потвърди присъдата на окръжните магистрати. На 30 януари Максим Стависки получи присъда от 2 години и половина условно с пет години изпитателен срок, както и забрана за шофиране в страната за срок от три години.

Наказанието на фигуриста дойде половин година след тежката катастрофа, предизвикана от него, при която загина 24-годишният Петър Петров, а 18-годишната Мануела Горсова изпадна в кома. Съдът реши на родителите на загиналия при катастрофата Петър Петров Стависки да изплати по 90 000 лева неимуществени вреди и 80 хиляди лева за пострадалата Мануела Горсова.

Процесът през декември ще бъде с нов съдебен състав.