Първото тържествено заседание с полагане на клетва на новоизбраните представители на местната власт започна днес от 10 часа. 


Най-напред клетва пред областния управител Юлиян Леков положи кметът на общината Иван Гавалюгов. Той получи и символите на властта – символичен ключ на града и кметската огърлица. 


Областният управител предостави думата на председателя на Общинската избирателна комисия – адв. Мария Накова, да връчи удостоверенията на общинските съветници и кметове. 


„Изборите за общински съветници и кметове приключиха. За участието в тях Общинска избирателна комисия – Ботевград регистрира 262-ма кандидати, 36 са избраните. Жителите на община Ботевград, гласувайки, направиха своя избор. Гласуваха ви доверие, че ще изпълните своите обещания и ще защитавате нашите права и законни интереси. В настоящия Общински съвет има представители на осем различни политически формации. Същевременно вие сте представители на четири различни поколения, има родени през 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години на XX век. Пожелавам ви да съчетаете ентусиазма на младостта с опита на възрастта, за да направите община Ботевград привлекателен център за повече и по-големи инвестиции! За да бъдем водещата община в цяла България! Пожелавам ви да загърбите всякакви политически и лични интереси в името на общата ви работа за просперитета и благоденствието на община Ботевград!", каза в обръщението си към представителите на местната власт адв. Накова. 


Председателят на Общинската избирателна комисия връчи удостоверенията на съветниците по азбучен ред. 


Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил прочете молитва за здраве и благополучие и също се обърна към представителите на местната власт, пожелавайки им Господ да ги дарува със здраве, сили, мъдрост, търпение, както и да се стараят да вършат най-доброто по най-честния начин в духовна и обществена полза. 


„Господин Гавалюгов беше преизбран по абсолютно честен начин. Това говори, че той е заслужил любовта и уважението на хората. И към Църквата се отнася положително, когато може, винаги съдейства“, каза още Ловчански митрополит Гавриил.


„В тази зала в момента са представители на двата важни органа на местно самоуправление – общинска администрация и общински съвет. Оценката, която жителите дадоха, е и за работата на администрацията. И аз използвам още веднъж възможността да им благодаря! Разбира се, има и забележки, надявам се, че ще успеем в следващите месеци и години да ги отстраним, така че наистина да подобрим работата и да направим повече неща от това, което сме направили до момента. Благодаря за работата на предишния Общински съвет, тъй като всички решения, които са взимани, са благодарение на тяхната конструктивна работа! Вярвам, че с всички забележки и условности свършихме немалко работа. Приключвам с това, което е било до момента, по-важно е това, което предстои. Надявам се, че всички присъстващи в тази зала, изминаха предизборните страсти,  ще загърбим личните симпатии и антипатии и наистина ще работим в интерес на жителите на община Ботевград в конструктивен диалог. Ще има спорове, в споровете се ражда истината. Аз лично съм привърженик на дискусиите, на дебатите, така че вярвам, че Общинският съвет ще има една много ползотворна работа през следващите месеци и години. Смисълът в това да сме тук, е да бъдем полезни на хората. Дълбоко вярвам в това. Обещавам, че ще положим всички усилия, старания, знания и умения както аз, така и моят екип, а и администрацията, вярвам и Общински съвет – Ботевград, и след четири години ще отчетем още по-добри резултати. И Ботевград настина да стане едно по-добро място за живеене. Ботевград е не само регионален и областен лидер, надявам се, че ще стане и община за пример в цяла България. Успех на всички!0“, каза кметът Иван Гавалюгов от трибуната на зала „Ботевград“.


Областният управител поздрави кмета на Ботевград и останалите представители на местната власт. „Вие сте хората, които в следващите четири години ще взимат решения. Надявам се правилни, така че гражданите на община Ботевград да живея по-добре“, каза той в обръщението си към тях и им пожела здраве и на добър час. 


Юлиян Леков връчи на Иван Гавалюгов символичен ключ на Областната управа с посланието, че нейното ръководство винаги ще е насреща и ще помага при нужда.